Linkovi

Iračka prijelazna vlada uključena u razgovore s Moqtadom al Sadrom - 2004-10-06


Iračka prijelazna vlada je uključena u razgovore koji se tiču prekida vatre ,a koji se održavaju između Sunitskih i Šiitskih lidera u nastojanju da se uspostavi primirje prije januarskih izbora.

U Bagdadu je irački premijer Iyad Allawi kazao da dogovor još nije postignut sa predstavnicima radikalnog vjerskog lidera Moqtade al Sadra o prestanku sukoba u Sadr City-ju. Gospodin Allawi je također kazao da se milicija Moqtade Al Sadra mora raspustiti i dozvoliti policiji povratak na ulice, u zamjenu za amnestiju.

U međuvremenu je američka vojska saopštila da su njeni borbeni avioni bombardovali jednu zgradu u Fallujai nakon što su primljeni, kako se kaže, vjerodostojni obavještajni podaci da se u toj zgradi sastaju pristalice traženog teroriste Abu Musab al-Zarqawia. Na jugu Bagdada, u provinciji Babil, američke i iračke snage učestvuju u velikoj operaciji.

U zapadnom Iraku je ubijeno najmanje 12 ljudi prilikom eksplozije automobila bombe. U međuvremenu je libijski predsjendik Moammar Gadhafi danas pozvao na puštanje na slobodu taoca, britanskog inženjera Kennetha Bigleya. Zvanična libijska novinska agencija JANA je prenijela riječi gospodina Gadafhija prema kojima on od otimača želi čuti imaju li određene uslove po pitanju puštanja gospodina Bigleya na slobodu.

XS
SM
MD
LG