Linkovi

Predsjednik Srbije u Briselu - 2004-10-06


Predsjednik Srbije, Boris Tadić je danas, boraveći u Briselu, izjavio da je Beograd spreman za izruči Ratka Mladića Haškom sudu. Problem je, po njemu, što srpske vlasti ne znaju gdje se haški bjegunac tačno nalazi.

Za predsjednika Srbije, Borisa Tadića, nije sporna čninjenica da bi Ratko Mladić trebao biti u Hagu- on je to rekao nakon što je učestvovao na okruglom stolu organizovanom u Briselu, o perspektivama Zapadnog Balkana da se u dogledno vrijeme pridruži Europi. Medutim, sve razgovori o pripbližavanju Srbije Europi počinju i završavaju suradnjom sa haškim sudom - posebno, hapšenjem Ratka Mladića.

"Ratko Mladić mor da se nadje u Haškom tribunalu i da se suoči sa Tribunalom i pokuša da dokaže svoju nevinost, kao i svi optuženi za ratne zločine. To je jedini način da mi stabilizujemo medjunacionalne odnose na Balkanu i, sa druge strane, da prevazidjemo prepreke vezane za našu europsku budućnost i bezbjednosne integracije".

Medjutim, za srpskog predsjednika je posebno pitanje gdje se trenutno nalazi Ratko Mladić. On tvrdi da to zvanični Beograd ne zna. Uz to, potragu za Mladićem poredi sa potragom za Bin Ladenom ili Radovanom Karadžićem, kojega SFOR već godinama traži bez uspjeha.

Tadić je danas rekao kako su u potrazi za nekadašnjim zapovjednikom vojnih snaga bosanskih Srba angažovane i "medjunarodne obavještajne agencije", sa kojima se razmjenjuju informacioje o njegovom kretanju i mgućim skrovištima.

One su, prema Tadiću, dobro upoznate sa činjenicom da zvanični Beograd ne zna gdje se Mladić trenutno nalazi. Umjesto, tačnog podatka, srpski predsjednik je ponudio mogućnost da se bjegunac krije "negdje izmedju Srbije i Bosne i Hercegovine", priznajući da je pitanje Mladića možda trenutno prepreka pred Srbijom.

XS
SM
MD
LG