Linkovi

Hag: Sudjenje Naseru Oriću - 2004-10-06


Danas je pred haškim sudom otpočelo sudjenje nekadašnjem zapovjedniku snaga Armije BiH u Srebrenici, Naseru Oriću. Njega optužnica tereti za ratne zločine nad srpskim stanovništvom srebrenicčkog područja.

Haška optužnica, koja je predstavljena u današnjoj uvodnoj riječi tužitelja, u šest tačaka tereti Orića za individualnu i zapovjednu odgovornost- lično se tereti za razaranje sela i pljačku imovine civila, dok je, prema tužiteljima, po zapovjedoj odgovornosti kriv za ubistva, okrutne postupke, pljačku i uništavanje koje nije opravdano vojnim ciljevima.

Orića je predstavnik tužitelja nazvao "gospodarom rata, pod čijom komandom su činjeni ratni zločini", a čiji je cilj bio da Srebrenicu i okolinu očisti od srpskog stanovništva.

Tužitelji će nastojati dokazati njegovu krivnju za smrt 7 Srba i teško zlostavljanje 11 srpskih zatvorenika u srebreničkoj stanici policije, septembra 1992. godine.

U nastavku sudjenja se očekuje uvodna riječ Orićeve odbrane, koju predvodi sarajevski advokat, Vasvija Vidović.

Naser Orić je aprila prošle godine uhapšen od strane snaga SFOR-a, da bi nedogo nakon toga, pred sudijama Tribunala izjavio da nije kriv za zločine koje mu pripisuje haška optužnica.

XS
SM
MD
LG