Linkovi

Sudjenje kod kuće, umjesto u Hagu - 2004-10-06


Deborah Isser, politički analitičar pri Projektu Vladavine prava Američkog instituta za mir za naš program komentira nedavnu odluku zvaničnika haškog tribunala da određen broj slučajeva prebaci iz Haga u Sarajevo.

To je veliki izazov. U posljednjih nekoliko godina zaista su učinjeni napori da se Sud BiH pripremi za ovako nešto. Na državnom nivou vode se sudski slučajevi za finasijski kriminal, odnosno vode ih zvaničnici Specijalne Komore za ekonomski kriminal i korupciju, koju čine međunarodni i pravnici iz BiH. Oni prate stanje što dokazuje da su u stanju uhvatiti se u koštac sa ovim slučajevima. Međutim, mnogo toga se treba uraditi, potrebno je puno više obučavanja, postoji jako puno slučajeva, te se trebaju postaviti prioriteti.

Mislim da postoji razumijevanje da se radi o osnovnom, da se okončava sa praksom da se suđenja ratnim zločincima dešavaju negdje daleko, u Hagu, te da će održavanje procesa u zemlji pomoći ljudima BiH da se suoče sa ratom, sa istinom, sa onim što se desilo. Nadati se je da je ovo pozitivan korak ka pomirenju i ostvarenju pravde.

XS
SM
MD
LG