Linkovi

Žene na biralištima u Afganistanu - 2004-10-06


Deset miliona Afganistanaca registrovano je za glasanje na predsjedničkim izborima koji će se održati 9. oktobra. Na prvim u istoriji slobodnim predsjedničkim izborima u Avganistanu žene će glasati jednako kao i muškarci. Ustvari više od 40 procenata registrovanih glasača su žene.

Veliki broj registrovanih glasača su izbjeglice koje su se vratile u svoju zemlju. Prema posljednjim podacima 2 miliona i tri stotine hiljada izbjeglih Avganistanaca vratilo se kućama nakon što je srušen radikalni islamski talebanski režim.

Žene su imenovane na značajne funkcije u prelaznoj avganistanskoj vladi i jedna žena se kandidovala za predsjedničku dužnost. Avganistanski ministrica za zdravstvo je Suhaila Seddiq, ministrica za ženska pitanja je Habiba Sovabi dok se na čelu komisije za ljudska prava analazi Sima Samar. Američki državni sekretar Collin Powell kaže da je učinjen napredak.

”Prilikom jedne od mojih nedavnih posjeta Avganistanu obišao sam jedno glasačko mjesto na kojem se žene registruju za glasanje. Sjedio sam u toj školi i posmatrao žene koje su stajale u redu koji se protezao van i oko školske zgrade kako bi se registrovale za glasanje i one nisu odlazile dok nisu dobile potvrdu o registraciji. Neke od njih su, po svom izboru, potpuno pokrivene. Polovina njih nije u potpunosti pokrivena. One sve međutim žele biti dio novog Avganistana.“

Malaly Volpi je direktorica Političkog vijeća žena Avganistana, koalicije avganistanskih i američkih organizacija. Ona kaže da nedostatak obrazovanja još uvijek stavlja ženu u nepovoljan položaj kada je riječ o glasanju ali

”Glasački listići će sadržavati fotografije i znak za kandidata.“

Predsjednik George W. Bush kaže da se avganistanski narod suočava sa stalnom borbom u izgradnji svoje vlade i zemlje. Međutim okončani su dani kada su žene bile tučene na ulicama i likvidirane na fudbalskim stadionima.

XS
SM
MD
LG