Linkovi

Predsjednik Republike Srpske u prvoj službenoj posjeti Haškom sudu - 2004-10-05


Danas je u predsjednik RS, Dragan Čavić, boravio u svojoj prvoj službenoj posjeti haškom sudu. U razgovorima sa glavom tužiteljicom, Carlom del Ponet i predsjednikom Suda, Theodorom Meronom, rečeno mu je da je došlo vrijeme da srpski entitet u BiH počne da konkretizuje obećanja o punoj saradnji sa Tribunalom- predaji bjegunaca i dokumentacije važne za vodjenje procesa pred Sudom.

Predsjednik RS je svojim haškim sugovornicima danas ponovio riječi koje je novi minstar unutrašnjih poslova sroskog entiteta, Darko Matijašević, rekao prije par dana, tokom posjete briselu- sradnja će biti ostvarena, više nema nikakvih političkih prepreka za to.

Potvrdio je i tadašnju izjavu ministra policije da su u toku akcije koje bi u Hag trebale dovesti bjegunce od medjunarodne pravde, medju njima i nekadašnjeg lidera bosanskih Srba, Radovana Karadžića.

Čavić potvrdjuje da ima "odredjene informacije" koje ne želi otkrivati, ali zbog kojih je optimista da će se konkretni rezultati suradnje sa Hagom vidjeti u skoroj budućnosti.

Kratkim saopštenjem i predsjedavajući Suda, Theodor Meron potvrdjuje kako je tražio od svoga gosta hitno hapšenje Radovana Karadžića i ostalih haških bjegunaca.

Inače, u Hagu je nezvanično primjećeno kako se u Europi "na širokom frontu" želi okončati višegodišnje izbjegavanje pravde od nekoliko desetina haških optuženika - slučajno ili ne, danas je u Strazburu Vijeće Europe jasno poručilo Beogradu da, prije svih svojih koraka koje namjerava učiniti u pravcu Europe, mora dokazati da bez zadrške suradjuje da Tribunalom - a sutra Banja Luci ističe rok za predaju ratne dokumentacije Glavnog štaba vojske RS.

XS
SM
MD
LG