Linkovi

Iran i religijske slobode - 2004-10-05


U najnovijem izvještaju američkog State departmenta o vjerskim slobodama Iran je ponovo naveden kao jedna od najozbiljnijih kršilaca tih sloboda. Američki državni sekretar Colin Powell je izjavio da se u izvještaju navodi osam zemalja koje izazivaju posebnu zabrinutost.

”Ponovo smo naveli pet zemalja koje po našoj ocjeni nastavljaju da krše vjerske slobode svojih građana: Burma, Kina, Iran, Sjeverna Koreja i Sudan. Toj listi dodali smo još tri zemlje: Eritreju, Saudijsku Arabiju i Vijetnam.“

Kako se navodi u izvještaju, Iran je odgovoran za teška kršenja vjerskih sloboda. Tu spadaju zatvaranje, uznemiravanje, zastrašivanje i diskriminacija bazirana na vjerskom opredjeljenju. U izvještaju Stae Departmenta se kaže da u Iranu, kako je rečeno, sve vjerske manjine su izložene različitom stepenu zvanično kažnjive diskriminacije posebno kada je riječ o zapošljavanju, obrazovanju i stambenoj izgradnji. U te manjine spadaju muslimani Suniti i Sufii, krišćani, Jevreji i Bahe.

Prelazak muslimana sa Islama na neku drugu vjeru kažnjava se smrću.

Bahae su najbrojnija ne-muslimanska manjina u Iranu koja broji tri stotine i pedeset hiljada pripadnika i oni su posebno meta zlostavljanja. Njima nije dozvoljeno da propovjedaju ili praktikuju svoju vjeru, rade u vladinim institucijama ili da pohađaju iranske univerzitete. Njihova imovina je bivala konfiskovana i oni su žrtve proizvoljnih hapšenja i zatvaranja. Nekoliko njihovih izuzetno značajnih vjerskih objekata uništeno je od strane iranskih vlasti.

Krišćani u Iranu moraju nositi lične karte dok se od crkvenih zvaničnika traži da, prije nego što prime novoe članove, o tome informišu vladu.

Zvanična diskriminacija Jevreja je uobičajena i zajednica Jevreja u Iranu je smanjena na manje od polovine nakon Islamske revolucije.

Istaknuti lideri muslimana Sufia se šikaniraju a i muslimani Suniti su izloženi diskriminaciji.

Predsjednik George W. Bush je rekao: Mi vjerujemo da kada svima na Srednjem istoku bude dozvoljeno da žive, misle, rade i praktikuju svoju vjeru kao slobodni ljudi oni će povratiti sjaj svome nasljeđu. Zbog toga mi radimo na tome da unaprijedimo slobode na Srednjem istoku. Mi vjerujemo da je u srcu svakog muškarca i žene urođena želja da žive u slobodnom društvu.

XS
SM
MD
LG