Linkovi

Amerikanci su za suradnju sa drugima, a ne za ulogu svjetskog policajca - 2004-10-05


Posljednje istraživanje javnosti pokazuje da Amerikanci manje osjećaju strah od terorizma nego ikada do sada od 11 septembra.

U istraživanju Čikaškog vijeća za vanjske odnose 64 posto ispitanika su izjavili da strahuju od terorizma, oružja za masovno razaranje i neuklearnih napada. Kada je slično istraživanje provedeno 2002. godine, 83 posto ispitanika su odgovorili da terorizam, oružja za masovna razaranja i nuklearni napadi predstavljaju prijetnju Americi.

Čikaško vijeće, neovisna organizacija koja nastoji pojačati opći oprez, zaključuje da Amerikanci umanjuju značaj opasnosti s obzirom da se napad na američkom tlu nije desio od 2001. Medjutim, predsjednik Vijeća, Marshall Bouton kaže da Amerikanci i dalje podržavaju korištenje sile u borbi protiv terorizma.

”Mislim da terorizam ostaje vruća tema u američkoj politici u svijetu. Sve što je u vezi s borbom protiv terorizma, Amerikanci su spremni podržati, dok na sve drugo gledaju sa dozom sumnje.“

Ispitivanje je provedeno na Internetu i obuhvatilo je 1200 američkih lidera u vanjskoj politici i običnih gradjana. Učesnici su zaštitu američkih radnih mjesta stavili na prvo mjesto vanjske politike. Oni su takodjer podržali rad sa drugim zemljama na rješavanju globalnih problema.

Ivo Daalder iz Brookings Instituta u Washingtonu kaže da bi to saznanje trebalo biti važna činjenica za ostatak svijeta.

”Pokazalo se da američka javnost i američki lideri vjeruju da je važno naći puteve zajedničkog rada sa drugim zemljama u borbi protiv terorizma, rasturanja naoružanja, i koristiti silu samo kada to odobri Vijeće sigurnosti UN-a. Mislim da je to tipična američka posvećenost onoj istoj vanjskoj politici koju ova zemlja sljedi u posljednjih 60 godina.“

Istraživanje je otkrilo da Amerikanci, mada spremni podržati odredjene vojne akcije protiv trenutačnih prijetnji, ne vole ideju svjetskog policajca i ne žele igrati dominantnu ulogu u medjunarodnim poslovima. Ovo istraživanje se još od 1974 provodi svake 4 godine.

XS
SM
MD
LG