Linkovi

Trojica amerikanaca dobitnici su ovogodišnje Nobelove nagrade za Fiziku - 2004-10-05


Amerikanci David Gross, David Politzer i Frenk Wilczek su istražujući atom otkrili snage koje povezuju čestice unutar jezgra atoma. To istraživanje je naučnicima pomoglo da se za još jedan korak približe ostvarivanju velikog sna o formulisanju jedinstvene teorije koja bi obuhvatila i gravitaciju, teorije koja bi mogla objasniti sve elemente svemira, kaže se u objašnjenju nagrade Švedske kraljevske akademije za nauku.

Trojica naučnika su radili na tri američka univerziteta: Na Univerzitetu Kalifornija, Kalifornijskom Institutu za tehnologiju i na čuvenom MIT-u, Masaschusets Institutu za tehnologiju, na kojem su došli do važnog teoretskog otkrića jakih snaga, nazvanih još obojene sile. Njihovo otkriće koje je javno objavljeno 1973. godine dovelo je do takozvane teorije kvantne kromodinamike.

Alfred Nobel, bogati švedski industrijalac i izumitelj dinamita, je svoje bogatsvo zavještao za dodjele nagrada za naučna otkrića koja su od najveće koristi za ljudski rod, naglašavajući posebno da one trebaju biti dodjeljivane za inovacije u oblasti fizike.

Saopštavanje imena dobitnika Nobelove nagrade za nauku odpočelo je u ponedjeljak, kada su saopštena i imena amerikanaca Richarda Axela i Linde Buck, kao dobitnika Nobelove nagrade za medicinu. Dobitnik ovogodišnje nagrade za mir biće saopšten u petak.

Nagrade uključuju 10 miliona švedskih kuna, oko milion i 300 hiljada dolara, zlatne medalje i diplome, koje će biti uručene 10 decembra na godišnjicu smrti Alfreda Nobela, koji je umro 1896.

XS
SM
MD
LG