Linkovi

Očekujem od izabranih zvaničnika BiH da ispune svoja obećanja - 2004-10-04


Deborah Isser, politički analitičar pri Projektu Vladavine prava Američkog instituta za mir komentira preliminarne rezultate općinskih izbora u BiH.

ISSER: Stvar koju treba sagledati je - šta se desilo u Republici Srpskoj.Općenito govoreći, nacionalne stranke su osvojile većinu glasova. Međutim, kada pogledate Republiku Srpsku, postoji razlog da se na izbore pogleda iz drugog ugla. SDS je pobijedio u 37 općina, ali je izgubio u pet, jer je ranije imao većinu glasova u 42 općine. Partija demokratskog progresa je također pretrpjela poraze. Značajno je da su ove stranke poražene u većim urbanim područjima, u Banja Luci, Prijedoru i Trebinju, prethodnim uporištima SDS-a.Čak je u Bijeljniji SDS izgubio većinu u skupštini. Na području Federacije BiH svjedoci smo manjih promjena. HDZ i SDA su se izgleda konsolidirale i u najmanju ruku sačuvale su većinu svog glasačkog tijela. SDP je uspio sačuvati neke pozicije , kao na primjer u Tuzli gdje imaju vrlo naprednog gradonačelnika. Pitam se nije li ovakva promjena u RS-u, više nego u Federaciji BiH, rezultat razmišljanja glasača o onome što se nedavno desilo u smislu propusta da se Bih pridruži Partenrstvu za mir, odnosno zbog propusta da se surađuje sa haškim tribunalom po pitanju predaje osumnjičenih za ratne zločine. Zatim,Visoki predstavnik je sa pozicija uklonio i 59 zvaničnika SDS-a što je također uzrdmalo stranke, te su se vjerovatno glasači zamsilili ko će predstavljati njihove interese.

VOA: Deborah Isser ima sljedeću poruku za izabrane zvaničnike.

ISSER: Da ispune svoja obećanja. Dvije su godine do općih izbora, a u RS imate situaciju gdje je SNSD dobio značajan broj glasova, što u pripravnu poziciju stavlja SDS i PDP na niovu entiteta, upravo zbog broja glasača koji su glasali za opoziciju.Međutim, misilim da je pravi izazov za one stranke koje se nalaze na vlasti da mogu pokazati građanima da oni mogu uvesti promjene. Za dvije godine , kada izbori opet budu organzirani, možda oni glasačima mogu pružiti više, kako bi glasači vidjeli da je zaista važno ko učestvuje u politici, da je važno za koga glasaju. Međutim, na ovim izborima odaziv glasača je bio tako mali, oko 45 posto. Za nadati se je da će sljedeći put glasači više vjerovati da njihovi političari mogu promijeniti stanje kada oni izađu na izbore - za Glas Amerike kaže Deborah Isser, politički analitičar pri Projektu Vladavine prava Američkog instituta za mir.

XS
SM
MD
LG