Linkovi

Iz istorije potpredsjedničkih debata u SAD - 2004-10-04


U okviru kampanje predsjedičkih izbora, sutra će u saveznoj državi Ohio biti održana debata licem u lice izmedju potpredsjednika Dicka Cheneya i demokratskog potpredsjedničkog kandidata, Johna Edwardsa.

Znaju to biti i predsjedničke, ali su kroz istoriju potpredsjedničke debate obično bile borbenije od predsjedničkih.

Potpredsjednički kandidati otvorenije napadaju stajališta oponenta, njegovo liderstvo i lične osobine. Debata koju su 1988 vodili demokratski kandidat, senator Lloyd Benston i kandidat Republikanaca, senator Dan Quayle, proizvela je najpoznatiji trenutak u istoriji modernih debata.

SENATOR, DAN QUAYLE, 1988 kandidat Republikanske partije:

Ja u Kongresu imam isto toliko iskustva koliko je imao Jack Kennedy kada se kandidovao za predsjednika.

LLOYD BENTSEN:

Senatore, ja sam služio sa Jackom Kennedyem. Ja znam Jacka Kennedya. Jack Kennedy je bio moj prijatelj. Senatore, vi niste Jack Kennedy.

DAN QUAYLE: To je zaista bilo nepotrebno, senatore.

Gospodin Quayle je izgubio debatu, ali je izabran i služio je sa ocem sadašnjeg predsjednika Busha.

Ove godine bi poptredsjednička debata mogla odlučiti ishod predsjedničkih izbora. Politički analitičar iz Brookings Instituta u Washingtonu, Stephen Hess.

”Zbog ekstremnih kontroverzi oko gospodina Cheneya i ekstremno vidljive uloge koju je imao u prve tri godine administracije predsjednika Busha, mislim da će ljudi pratiti ovu debatu sa posebnim zanimanjem.“

Analitičari kažu da će to biti sukob suprostavljenih stilova - profesorskog, ali nepopustljivog stila Dicka Cheneya i ispitivačkog stila iskusnog advokata, senatora Edwardsa. Debata će se održati na Univerzitetu u Ohiou, državi koja je značajna objema političkim partijama.

Republikanci nisu nikad osvojili Bijelu kuću bez glasova Ohia, a samo dva demokratska kandidata su to uspjeli bez 20 elektorskih glasova iz O

XS
SM
MD
LG