Linkovi

I nakon 40 godina Mustang još uvijek popularan - 2004-10-04


Ford, čuveni američki proizvođač automobila, proslavlja 40-u godišnjicu početka proizvodnje Mustanga, jednog od najpopularnijih modela koji se pojavio i dan danas vozi po američkim i cestama širom svijeta. Novi model Mustanga za iduću godinu već silazi sa proizvodnih traka uz puno poštovanje klasika iz prethodnih generacija koji su Mustangu donijeli popularnost i slavu.

Obilježavajući tu godišnjicu kompanija je predstavila model za iduću godinu u kojem su sadržane mnoge karkteristike modela iz 60-ih godina, posebno kada su u pitanju vanjski izgledi i dizajn unutrašnjosti. Oblik table sa instrumentima, slovne i brojčane oznake i presvlake podsjećaju na stare modele, dok se pod haubom nove verzije modela G-T, krije motor sa 8 cilindara i 300 konjskih snaga.

Hau Thai-Tangu, dizajneru rođenom u Vijetnamu, povjeren je zadatak dizajniranja novog modela. On se u Mustange zaljubio još kao dječak u Saigonu.

”Analizirali smo sjajne modele Mustang u proteklih 40 godina, ”pokupili” najbolja rješenja, poštovali tradiciju i dizajnirali novi model da opet bude prepoznatljiv kao Mustang.“

Na nedavnom okupljanju vlasnika klasika tog modela, Jo Dunn je rekao da ga nova verzija Mustanga GT podsjeća na model visokih performansi - Shelby.

”Volim ovaj posljednji model. On me podsjeća na 70-e godine, podsjeća me na mog Shelbija koji je dio mene, odnosno čiji sam ja dio.“

Operativni direktor Forda rekao je da je maloprodaja Mustanga GT za 2005. godinu 60 posto veća od očekivane. Cijena baznog modela startuje od 19 hiljada i 400 dolara.

XS
SM
MD
LG