Linkovi

Uloga potpredsjednika SAD - 2004-10-04


Debate američkih potpredsjedničkih kandidata zakazane su za sutra uvečer. To je prilika za sadašnjeg potpredsjendika Dick-a Cheynija i senatora John Edwardsa da iskažu svoja mišljenja po ključnim pitanjima i ubijede glasače da glasaju za njihove predsjedničke kandidate. Uloga potpredsjednika se tokom godina jako mnogo promijenila, od skoro ceremonijalne uloge do bliskog savjetnika američkog predsjednika.

Prema Ustavu, potpredsjednik ima samo dvije uloge: da, ukoliko glasovi u Senatu budu izjednačeni, odluči svojim glasom i da bude proglašen predsjednikom ukoliko predsjednik umre ili bude uklonjen iz ureda. Početkom 1900-ih predsjednici su počeli pozivati potpredsjednike da prisutvuju sastancima vlade, koji su ih čak i zamjenjivali kada nisu bili u mogućnosti da prisustvuju sastancima.

Tokom vremena, potpredsjednici su morali obavljati više dužnosti, susretati se sa šefovima država i prisustvovati državnim sahranama. U posljedjnje vrijeme, neki potpredsjednici su bili bliski savjetnici predsjedniku. Politički analitičar Stephen Hess sa instituta Brookings, ovdje u Washingtonu, kaže da su potpredsjednici postali jako utjecajni.

”Toliko često smo sa svakim novim potpredsjednikom govorili da je to najmoćniji potpredsjednik, i uvijek smo bili u pravu. To smo rekli za Al Gore-a, potpredsjednika Bill-a Clintona. To isto govorimo i za Dicka Cheynija kojem je predsjednik povjerio značajne odgovornosti.“

Predsjednički kandidat bira potpredsjednika na osnovu mnogo faktora, uključujući geografsko područje iz kojeg dolazi, zatim poželjno je da su sličnih stavova i da se potpredsjednički kandidat dopada glasačima.

Larry Sabato, osnivač i direktor Centra za politiku, Univerziteta Virginia, kaže da potpredsjendici generalno nemaju značajan utjecaj na glasače.

”Kada ljudi idu na glasanje, oni glasaju za predsjednika. Potpredsjednici dolalze zajedno s njima. Oni mogu biti važni kada je u pitanju upravljanje zemljom, ali ne i na dan izbora.“

Tokom kampanje, potpredsjednički kandidati su glasnogovornici predsjedničkih kandidata koji pozivaju glasače da izaberu njihovog kandidata. Oni se također mogu korisititi i u svrhu kritiziranja suprotistavljenih predsjedničkih kandidata, raditi prljave poslove kampanje, dozvoljavajući predsjedničkim kandidatima da izgledaju više predsjednički.

XS
SM
MD
LG