Linkovi

SDS-a pobjedio u manjim, a SNDS u većim opštinama RS - 2004-10-04


Pobjeda Srpske demokratske stranke u većem broju majih opština i Saveza nezavisnih socijaldemokrata u opštinama sa većim brojem stanovnika obilježili su lokalne izbore u Republici Srpskoj.

Srpska demokratska stranka osvojila je najviše glasova na subotnjim izborima u 42 opštine i po sadašnjim, nepotpunim podacima će imati načelnike u 38 opština. S druge strane Savez nezavisnih socijaldemokrata je ubjedljivo, natpolovičnom većinom pobijedio u Banjalucii još 19 opština, socijalisti u pet a Partija demokratskog progresa u dvije.

Ovi rezultati su potvrdili da je SDS i dalje najjača politička partija u Republici Srpskoj ali sa znatno manjom razlikom u odnosu na SNSD, Milorada Dodika. Saglasan je sa tim i lider SDS-a,Dragan Čavić.

»Ovi izborni rezultati su signal za Srpsku demokratsku stranku da u konsolidaciji koju je započela uzme više tempa i da se u Srpskoj demokratskoj stranci, posebno u nekim dijelovima Republike Srpske, dese ozbiljnije promjene u samom sastavu opštinskih odbora i ljudi koji predstavljaju odbore.«

Generalni sekretar SNSD-a Igor Radojičić smatra da je u stvari ova partija napravila najbolji izborni rezultat.

»Mi govorimo o tome da je ukupan zbir glasača u Republici Srpskoj, po našoj trenutnoj situaciji, u korist SNSD-a. SDS računa po broju opština. Nesumnjivo je da SDS u ovom momentu drži veći broj manjih opština a da SNSD u ovom momentu drži veći broj opština sa većim brojem stanovnika.«

Inače, najviše bure tokom izbornog procesa je izazvala vijest o diskvalifikaciji kandidata osam političkih stranaka, predvođenih SDS-om, za gradonačelnika Banjaluke, Ljubiše Kragulja. Tim povodom oštro su reagovali predstavnici ovih stranaka dovodeći u sumnju regularnost izbora i najavljujući žalbu na odluku Izborne komisije BiH.

XS
SM
MD
LG