Linkovi

Izbjeglički logori izvan EU? - 2004-10-01


Uspostavljanje izbjegličkih logora izvan EU jedno je od "vrućih" pitanja neformalnog susreta ministara unutrašnjih poslova EU, koji se danas i sutra održava u Scheveningenu u Holandiji.

Ideja da se organiziraju kampovi za izbjeglice van Unije, primjerice u Libiji ili u Ukrajini, dobila je na težini kada su je, sem budućeg europskog komesara za unutrašnje poslove, Rocca Buttiglionea, podržali italijanski ministar Giuseppe Pisanu i njegov njemački kolega, Otto Schilly.

Iako se javnost uvjerava da još uvijek nema konkretnih planova ni odluka o tome, inicijativa već doživljava žestoku kritiku medjunarodnih organizacija za zaštitu ljudskih prava, koje u njoj nalaze elemente grubog kršenja osnovnih ljudskih sloboda.

Medjutim, i pored kritika, ideja o svojevrsnom "filteru imigracije", smještenom van granica Unije, biće jedna od tema aktuelnog ministarskog susreta, te će se naći i na dnevnom redu europskog samita, planiranog za 5 novembar.

Predloženi projekat će, vjeruje se u krugovima bliskim Vijeću EU, podići brojna humanitarna ali i pravna pitanja- tako se već sada postavlja pitanje jurisdikcije nad cijelim projektom- i to ne samo od strane nevladinih organizacija, već i od strane brojnih članica Unije, i same Europske komisije.

Upozorava se tako da je iskustvo francuskog logora za izbjeglice, Sangatte, dovoljno jako upozorenje kako bi se izbjegle slične greške. Jedna od opsanosti je da slični logori postanu čvorišta organizovanog kriminalne trgovine ljudima, kao i to da se na nacionalnom nivou evropskih članica pitanje i problemi imigranata potpuno prekriže iz državne agende.

Predstavnici nekih od evropskih članica podjećaju da je sličnu ideju uspostave logora za imigrante zastupala Velika Britanija na prošlogodišnjem samitu EU u Solunu. Tada je upravo Njemačka, sada vatreni pobornik smještanja logora van evropskih granica, "ušutkala" britanskog premijera Blaira, oštro apelujući na zaštitu ljudskih prava imigranata.

Prema izvorima Vijeća EU, niko za sada ne odbacuje ideju da se slični logori osnuju i na prodručju Zapadnog Balkana, iz čijeg pravca, posebno preko Bosne i Hercegovine, ka Uniji dolazi sve veći talas imigranata. Takav projekat bi poslužio i za kontrolu i zaustavljanje trgovine ljudima, kojoj je Zapadni Balkan jedna od ključnih raskrsnica.

XS
SM
MD
LG