Linkovi

Izborna šutnja pred lokalne izbore - 2004-10-01


Jutros je u sedam sati u Bosni i Hercegovini počela izborna šutnja, koja će trajati do zatvaranja svih 4.065 biračkih mjesta u zemlji u subotu, 2. oktobra.

Biračka mjesta će biti zatvorena sutra u 19 sati, po, po potrebi mogu produžiti svoj rad.

Za izbore je registrirano ukupno 2,322.687 birača. Sutrašnji izbori prvi su koje u potpunosti finansiraju i organiziraju vlasti BiH, prvi na kojima se načelnici u cijeloj zemlji biraju direktno, prvi prema novom izbornom režimu u Mostaru, prvi direktni lokalni izbori u Brčkom nakon rata, te prvi na kojima će se implementirati nekoliko novih amandmana na Izborni zakon BiH.

Ured za demokratske institucije i ljudska prava OSCE-a uspostavio je Izbornu promatračku misiju koja će nadzirati izbore.

Izborna promatračka misija, pod vodstvom Petera Eichera iz Sjedinjenih Američkih Država, sastoji se od 10 međunarodnih izbornih promatrača sa sjedištem u Sarajevu i 11 promatrača koji će biti raspoređeni u svim dijelovima BiH.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Federacije Bosne i Hercegovine i kantonalna ministarsta formirali su Operativni štab koji je već danas počeo rad s ciljem osiguravanja uvjeta za nesmetano i sigurno odvijanje sutrašnjih izbora. Rad Operativnog štaba trajat će do potpunog zatvaranja biračkih mjesta.

XS
SM
MD
LG