Linkovi

HOĆE LI LAVA POTEĆI OBRONCIMA SVETE HELENE? - 2004-10-01


Tutnjava u unutrašnjosti planine Sveta Helena u saveznoj državi Washington jučer postala još snažnija što je navelo naučnike da upozore javnost. Naučnici još od prošlog četvrtka, kada je Svetu Helenu protreslo na desetine slabijih zemljotresa, budno prate kako se situacija odvija. Izvještava novinar Glasa Amerike Brian Purchia.

Naučnici kažu da ukoliko i dođe do erupcije ugroženo će biti područje u radijusu od pet kilometara oko vulkanskog kratera ali ne očekuju ništa slično onoj razarajućoj erupciji Svete Helene iz 1980. god. kada je živote izgubilo 57 ljudi a gradovi udaljeni 400 km pokriveni pepelom. Seizmolog Tony Qamar kaže da su šanse da dođe do velike katastrofe veoma male.

Sveta Helena je smještena u veoma zabačenom području kaže i ako dođe do erupcije smatra gospodin Qamar, opasnost će vjerovatno prijetiti samo predjelima koji su u neposrednoj blizini i biće je lako izbjeći osim ako, kako kaže, ne planinarite ispod samog kratera.

Stanovnici sa okolnih područja su bez obzira na sve poduzeli mjere opreza. Na hiljade učenika učestvuje u vježbi za koju se nadaju da nikada neće postati stvarnost. Djeca pješače dva i po kilometra do bezbjedne lokacije.

Jedan od nastavnika kaže da su im stručnjaci rekli da djecu moraju u roku od 60 do 90 minuta dovesti na lokaciju koja je 50 fita iznad doline.

Cilj je da se djeca uklone van domašaja rijeke blata ili čak vulkanske lave.

Naučnici kažu da ova djeca nemaju velikog razloga za brigu. Ipak, drže na oku Svetu Helenu čija je erupcija uhvatila ljude nespremnim prije 24 godine.

XS
SM
MD
LG