Linkovi

R. Prodi: Napredak ovisi više od Sarajeva, nego od Brisela - 2004-10-01


Predsjednik Europske komisije, Romano Prodi je, tačno mjesec pred zaključenje svoga mandata, uvjeren da, kada je u pitanju Zapadni Balkan i Bosna i Hercegovina, proteklih pet godina bilo u znaku stalnog uspona i približavanja Europskoj uniji. Njegovo uvjerenje je da su "europska vrata" otvorena, a da progres ovisi više od Sarajeva nego od Brisela.

Odlazeći prvi čovek "europsek vlade", kaže da je kojim slučajem, prije pet godina, nagovijestio da bi Balkan mogao podstati dio Europe, oživio bujicu negodovanja - danas je to, po njemu, jasna perspektiva, kojoj moguće prepreke postoje, začudo, u "vlastitom dvorištu"

"Iskreno govoreći, glavne smetnje dolaze iz regiona. U Solunu smo otvorili vrata i sada su zemlje Balkana potencijali članovi Unije- naravno, neko je više, a neko manje spreman za članstvo. Medjutim, od onoga trenutka kada odlučite da želite biti dio Europe, tada možete računati na našu pomoć- pomagaćemo i ohrabrivati vas u ovom novom periodu vaše istorije".

Kada je riječ o BiH, Prodi ne nalazi nikakvu prepreku da pregovori o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju započnu što prije- medjutim, podsjeća da, želi li Sarajevo otpočeti ozbiljne razgovore sa Briselom još ove jeseni, mora prije dovršiti "domaću zadaću"

"Vrata su otvorena i sasvim je stvarna mogućnost da započnu pregovori. Ali u našoj Studiji o izvodljivosti su pobrojani uvjeti koji se najprije moraju ispuniti. Naravno te uvjete morate ispuniti, a takvo nešto ne može biti učinjeno u jednom potezu".

Za predsjednika Europske komisije pitanje funkcionalnosti bh države je još uvijek otvoreno- ona je negdje naglašena, dok, na drugoj strani, još uvijek postoje problemi koordinacije zajedničkog djelovanja, kao i problem jasnog definiranje ovlasti različitih nivoa vlasti.

Romano Prodi je uvjeren da je za njegovog mandata Unija dosta učinila u BiH i regionu- politički problemi se, korak po korak, rješavaju- za rješavanje ekonomskih, Komisija koristi finansijske injekcije i podršku. Naglašava osjećaj stalog progresa i zato izbjegava odgovoriti kada bi zemlja mogla postati članica Unije- umjesto toga, Prodi insistira na čvrstim i efikasnim reformama i prilagodjavanju europskim normama.

Ohrabrujuća je i činjenica da će se nova Komisija, koja dužnost preuzima 1. novembra, Bosnom i Hercegovinom i zapadnim Balkanom, umjesto u okviru resora "vanjskih poslova", baviti pod resorom "proširenja Europske unije".

XS
SM
MD
LG