Linkovi

Američka pomoć u borbi protiv droga u BiH - 2004-10-01


Ambasador Sjedinjenih Država u BiH Douglas McElhaney i federalni ministar unutarnjih poslova Mevludin Halilović uručili su danas u Policijskoj akademiji MUP-a FBiH na Vracama diplome polaznicima Regionalnog seminara o osnovama suzbijanja droga.

Dvosedmični seminar organizirala je i provela Američka administracija za suzbijanje droga (DEA), a pohađalo ga je 40 polaznika iz entitetskih ministarstava unutarnjih poslova, policije Distrikta Brčko, Državne granične službe, Državne agencije za istrage i zaštit i ministarstava unutarnjih poslova Slovenije i Hrvatske. Predavači su bili agenti i instruktori ove američke agencije.

Ministar Mevludin Halilović je izrazio zahvalnost vladi SAD-a, koja je,kako je rekao, «već nebrojeno puta pokazala svoje prijateljstvo prema BiH». Ocijenio je da su tokom seminara agenti DEA učinili sve da podijele svoje iskustvo kako bi se povela zajednička borba protiv zla koje najviše ugrožava mlade ljude.

Borba protiv droge po svom obliku spada u borbu protiv organiziranog kriminala, za što je potrebna odgovarajuća zakonska osnova, što je u BiH učinjeno izmjenama krivičnog zakona.

Američki ambasador McElhaney je istaknuo kako je rad policije važan za sva demokratska društva, jer su policajci direktni predstavnici vlasti s kojima se građani svakodnevno komuniciraju.

Istaknuo je da je droga veliki izazov za Sjedinjene Države i druge zemlje, te da je odnijela i uništila veliki broj života. Zato američka ambasada istražiteljima u BiH želi pomoći na svaki način, a McElhaney je izrazio nadu da će polaznici seminara sada biti još uspješniji u razbijanju kriminalnih grupa.

XS
SM
MD
LG