Linkovi

Boston: Federalna optužnica protiv Marka Boškića... - 2004-10-01


Otvorena federalna optužnica predate je jučer velikoj poroti u Bostonu u kojoj se optužuje bosanski Srbin, Marko Boškić u vezi zločina u Srebrenici.

Marko Boškić, gradjevinski radnik, nastanjen u Peabody-u u saveznoj državi Massachusetts, uhapšen je 25 augusta, i držan u pritvoru bez prava otkupa.

Ovdje smo da bi objavili optužnicu protiv gradjanina BiH, Marka Boškića, zbog ponovljenih lažnih izjava datih američkim imigracionim vlastima, i američkom federalnom agentu, prilikom molbe za dobijanje statusa izbjeglice i ulaska u Ameriku, rekao je tužilac Michael Sullivan.

Optužnica, piše današnji Boston Globe uključuje optužbe da je Marko Bošković ubio jednu ili više osoba zbog rase, vjere, nacionalnosti, etničkog porijekla i političkog mišljenja.

Boston Globe, kaže da gospodin Boškić nije naveo da je bio pripadnik jedinice vojske bosanskih Srba koja je sudjelovala u ubijanju hiljada Bošnjaka u Srebrenici 1995.

Tužilac Michael Sullivan je na pres konferenciji u Bostonu rekao da ratni dosijei pokazuju da su muslimani civili brutalno ubijani u Srebrenici samo zato što su muslimani.

Ukoliko bude osudjen Marko Boškić bi mogao dobiti do 10 godina zatvora i po 250.000 dolara kazne za oba slučaja prikrivanja, a nakon zatvora mogao bi biti deportiran u BiH.

Fedaralni zvaničnici kažu da se istraga nastavlja, i pozivaju izbjeglice iz BiH da im pomognu u otkrivanju drugih osumnjičenika za ratne zločine koji se možda kriju u Americi.

XS
SM
MD
LG