Linkovi

Poginuo madjarski vojnik u okolini Bihaća - 2004-10-01


Predstavnici SFOR-a su saopštili danas u Banjaluci da je jedan mađarski vojnik iz sastava međunarodnih vojnih snaga poginuo u saobraćajnoj nesreći dok je drugi povrijeđen. Istovremeno je najavljeno da će u naredna dva mjeseca biti uništeno 120 tenkova Vojske Republike Srpske.

Jedan mađarski vojnik iz sastava SFOR-a je poginuo dok je drugi povrijeđen u saobraćajnoj nesreći koja se dogodila juče kasno popodne nedaleko od Bihaća nakon slietanja vojnog vozila sa puta.

Saopštio je ovo na današnjoj konferenciji za novinare u Banjaluci, zamjenik portparola SFOR-a za sektor sjeverozapad major Geret Džons precizirajući da će stradali vojnik i uništeno vozilo biti izvučeni pošto inžinjerijske jedinice obezbjede mjesto nesreće s obzirom da se radi o području u kome postoji velika opasnost od mina.Istraga o ovoj nesreći je u toku.

Major Džons je, takođe, saopštio da će u sklopu programa Generalštaba i Ministarstva odbrane Republike Srpske za smanjenje odbrambenih snaga u naredna dva mjeseca biti uništene znatne količine naoružanja Vojske Republike Srpske. »Približno hiljadu komada opreme, uključujući 120 tenkova biće uništeno u narednih 40 do 60 dana na poligonu Manjača«, istakao je Džons.

On je precizirao da će biti uništeno i 150 oklopnih transportera, 166 minobacača, 80 artiljerijskih oruđa te veliki broj ručnih bacača i višecjevnih bacača raketa.

Pripadnici SFOR-a će nadgledati uništavanje kako bi se ispoštovali standardi OEBS-a a predviđenih oko 5.000 tona krupnog otpada će biti prodato za reciklažu potvrdio je major Geret Džons.

XS
SM
MD
LG