Linkovi

Ujedinjeni u borbi protiv terorizma - 2004-10-01


Svaka zemlja koja želi mir, rekao je predsjednik George W. Bush imaće koristi od slobodnog svijeta. Svaka zemlja koja traži mir ima obavezu da pomogne u izgradnji takvog svijeta.

”Konačno nema bezbjedne izolovanosti od terorističkih mreža, propalih režima koji im pružaju utočište, odmetnutih režima ili oružja za masovno uništenje. Konačno, okretanjem glave se ne postiže sigurnost, nastojanjem da se živi povučeno ignorišući borbu i tlačenja drugih.

Među zemljama koje su odlučne da se bore protiv terorizma je i Gruzija na čelu sa predsjednikom Mikheilom Saakashviliem, koji kaže:

Neko sa punim pravom može postaviti pitanje zašto jedna tako mala zemlja koja ima manje od pet miliona ljudi toliko prednjači u svom međunarodnom opredjeljenju za borbu protiv terorista i doprinosu globalnim inetresima. Odgovor na to pitanje je koliko bolan toliko i jednostavan. Gruzijska predanost borbi protiv terorista odražava naše duboko razumjevanje uništavanja koje se može i koje se dogodilo u našoj vlastitoj zemlji i u našem neposrednom susjedstvu. Zbog toga što razumijemo taj problem mi moramo uraditi sve što možemo kako bi pobijedili teror, rekao je Gospodin Saakashvilli i dodao da će Gruzija nastaviti pružati svoj doprinos gdje god je to moguće i gdje god je to potrebno.

Naša spremnost da djelujemo odgovorno i pružimo svoj doprinos očituje se danas našim prisustvom na Kosovu a uskoro i u Avganistanu kao što smo prisutni i u Iraku, svuda gdje smo poslali naše snage da zajedno sa drugima služe u ostvarivanju mira i slobode. Terorizam nema većeg neprijatelja niti snažnijeg protivnika od slobodnog društva, rekao je Gospodin Saakashvilli.

Predsjednik Bush je rekao da su Sjedinjene države zahvalne svakoj zemlji koja pomaže da se konfiskuje imovina terorista, uđe u trag njihovim operativcima i onemoguće njihovi planovi. Svako od nas može učiniti ponešto, rekao je predsjednik Bush ali udruženi mi možemo uraditi mnogo više.

XS
SM
MD
LG