Linkovi

Vrhovna komande vojske RS još ne dostavlja podatake Haškom tribunalu - 2004-10-01


Predstavnici Sekretarijata Republike Srpske za odnose sa Haškim tribunalom saopštili su danas da od Ministarstva odbrane još nisu dobili nikakvu dokumentaciju o aktivnostima Vrhovne komande Republike Srpske u ratnom periodu iako rok za predaju ove arhive ističe za nekoliko dana.

Iako bi do 6.oktobra vlasti Republike Srpske trebale Haškom tribunalu dostaviti dokumentaciju Vrhovne komande iz ratnog perioda za sada još uvijek nije izvjesno da li su trženi dokumenti i pronađeni u arhivima Ministarstava odbrane i unutrašnjih poslova.

Ministar odbrane Republike Srpske, Milovan Stanković izražavajući određene rezerve prema sadržaju dokumentacije koja bi mogla biti pronađena u ovim arhivima, ipak, naglašava:

Mi već imamo određen dio dokumenata koje smo pronašli koja se tiču korespodencije, znači Vojske Republike Srpske, Glavnog štaba i Ministarstva odbrane sa Glavnim štabom i sve to što bude nađeno biće proslijeđeno Sekretarijatu Vlade za odnoce sa Haškim tribunalom.

Međutim, rukovodilac Sekretarijata za odnose sa Međunarodnim krivičnim sudom u Hagu i istraživanje ratnih zločina u Republici Srpskoj, Živorad Mijatović ističe da u ovaj Sekretarijat još nije pristigla nikakva dokumentacija.

»Do sada nemamo ali ja se nadam da ćemo što prije to dobiti.«

Predsjednik Repblike Srpske, Dragan Čavić naglašava da su Ministarstva odbrane i unutrašnjih poslova ozbiljno shvatila zahtjeve Haškog tribunala naglašavajući da se ovaj posao obavlja bez ikakve političke motivacije.

»Ono što imaju to će dostaviti. Ono što nemaju dostaviće saznanja o tome gdje je moguće da je to završilo.«

Za to vrijeme iz OHR-a poručuju da rok za predaju dokumentacije ističe za nekoliko dana podsjećajući na činjenicu da Bosna i Hercegovina ljetos nije primljena u Partnerstvo za mir upravo zbog nesaradnje sa Haškim tribunalom.

XS
SM
MD
LG