Linkovi

Kobne posljedice 4 uragana - 2004-10-01


Ovogodišnja sezona uragana sa Atlantika bila je jedna od najrazornijih u istoriji Sjedinjenih država. U samo poslednjih 6 sedmica četiri uragana zahvatila su saveznu državu Floridu. Učestale oluje onemogućavale su napore za otklanjanje posljedica nevremena koje sprovodi federalna agencija zadužena za djelovanje u slučaju katastrofa.

Federalna agencija za djelovanje u hitnim slučajevima poznata kao FEMA poslala je svoje timove u Floridu nakon što je tu saveznu državu sredinom augusta zahvatio uragan Charley. Dok su ekipe otklanjale posljedice koje je Charley za sobom ostavio, 4. septembra Florida se našla na udaru uragana Frances zatim 16. septembra uragana Ivan a ubrzo nakon toga, 24. septembra i uragana Jeane.

Uragani su, kako kaže Mike Brown direktor FEMA-e, agenciju izložili nevjerovatnom pritisku.

”To je za FEMA-u bio veliki izazov u prvom redu zbog toga što je naš zadatak da dođemo na ugroženu lokaciju, započnemo sa spašavanjem života, zaštitimo imovinu i onda počnemo sa procesom obnove. Morali smo više puta prestati sa tim aktivnostima na nekoliko dana dok ne bi prošla naredna oluja. To je frustrirajuće za naše osoblje, frustrirajuće za žrtve i to usporava proces obnove.“

Štete su zabilježene na veoma širokom području i prema procjeni osiguravajućih službi iznose više od 25 milijardi dolara. Procjenjena šteta ne uključuje psihičke posljedice, a hiljade ljudi ne samo da su ostali bez krova nad glavom nego su izgubili i zaposlenje jer zbog posljedica oluje mnoge kompanije ne rade. Žrtve uragana su umorne i frustrirane i mnogi od njih kao i Frannie Hutchinson osjećaju da su napori FEMA-e na pružanju pomoći bili neadekvatni.

”FEMA nije ništa uradila. Pozvala sam ih telefonom. Stajala sam u redu i prošla cijelu proceduru i sutra će biti dvije sedmice kako od njih nisam čula niti riječi.“

Lokalni zvaničnici poput Douga Andersona, predsjednika oblasti St. Lucie također su frustrirani odgovorom države ali razumiju izazove sa kojima se FEMA suočava.

”FEMA je tu. Ja sam jučer iskazao svoju frustriranost. Očigledno smo skrenuli njihovu pažnju na nas. Danas ovdje ima puno njihovih ljudi.“

Sezona uragana traje još dva mjeseca ali FEMA se nada da više neće biti tako snažnih oluja tako da će imati vremena da okonča svoje napore na pružanju pomoći i obnovi. Meterolozi ne mogu sa sigurnošću tvrditi šta će se događati u novembru ali prema sadašnjim izvještajima nema nagovještaja nekih prijetećih oluja.

XS
SM
MD
LG