Linkovi

Prva debata Bush-Kerry - 2004-10-01


Fokus večerašnje prve predsjedničke debate između GW Busha i John Kerrya, održane na univerzitetu u Miamiu, bila su pitanja vanjske politike.

Senator Kerry je izjavio da može Ameriku učiniti sigurnijom, optuživši predsejdnika da je uništio saveze sa stranim zemljama, ignorirao volju UN-a prije sukoba u Iraku i učinio kolosalnu grešku u procjeni uvođenjem zemlje u irački rat. On je rekao da ima plan za borbu protiv terora jačanjem vojske, izgradnjom saveza, dopiranjem do muslimanskog svijeta, što, rekao je senator Kerry, predsjednik gotovo da nije učinio, i počinjanjem izloranja radikalnih muslimana, a ne dozvoljavanjem njima da izoliraju Sjeidnjene države--stav je gospodina Kerija.

Predsejdnik Bush je odgovorio da zemlja ima dužnost da porazi terorizam i, kako je rekao, ideologiju mržnje. On je naglasio da je najbolji način da se to uradi ostati ofenzivan, ali u isto vrijeme širiti slobodu u drugim zemljama.

Senator Kerry je rekao da je predsjednik Bush požurio u rat u Iraku bez plana o postizanju mira, i optužio ga da nije ispunio svoje obećanje da će rat biti zadnja opcija. Sadam Husein nije bio taj koji je napao Sjedinjene države 11 septembra 2001--iza napada stoji Osama bin Laden, kojem je omogućeno da pobjegne u Afganistanu dok su Sjedinjene države i dalje zaokupirane Irakom, rekao je senator Kerry. Predsjednik Bush je odgovorio da je senator Kerry 2002 glasao za odobravanje vojne akcije u Iraku, optuživši ga za stalno mijenjanje svog stava vezanog za rat. Predsejdnik Bush je naglasio da vjeruje da je rat u Iraku vrijedan američkog novca i života.

Od ostalih pitanja na večerašnjoj debati, koja je inače održana uz najveće moguće mjere sigurnosti, uključujući zatvaranje cesta i pojačanu prisutnost policije, su se mogli čuti i stavovi po pitanju nuklearnih programa Sjeverne Koreje i Irana, o čemu je predsjednik Bush rekao da vjeruje da diplomacija može razriješiti međunarodne napetosti. Senator Kerry je sa svoje strane pozvao na bilateralne američko-sjeverno korejske razgovore čiji bi cilj bio rješenje svih vojnih i nuklearnih pitanja, čemu se predjednik Bush oštro usprotivio. Oba kandidata su ubistva u Sudanu nazvala genocidom, ali su se suprotstavili slanju američkih snaga. Oba kandidata su se također složila da je najozbiljnija prijetnja američkoj sigurnosti širenje nukelarnog oružja.

Nakon debate, i republikanci i demokrati su je opisali kao pobjedu svog kandidata.

XS
SM
MD
LG