Linkovi

Bosansko-hercegovačko pravosudje dobilo posedno ali izuzetno važno - 2004-09-29


Danas je u Tribunalu saopšteno da se od 1. oktobra procedura odredjivanja "održivih" i "neodrživih" optužnica za ratne zločine seli iz Haga u Sarajevo. Objavljen je i rezultat osmogodišnjeg funkcionisanja ovakve procedure - odredjeni broj slučajeva koji su predočile sve tri bh strane je potvrdjen, a dobar dio nesudjenih optužnica je ocijenjen da nema dovoljno snažno pravno uporište.

Bosansko-hercegovačko pravosudje je dobilo posedno ali izuzetno važno priznanje- od 1. oktobra će samo biti odgovorno za procjenu da li je neki od mogućih procesa optuženima za ratne zločine održiv ili ne, i da li iza krivičnih gonjenja stoje politički motivi.

Osam godina od Rimskog sporazuma i "haškog filtera" bh optužnica za ratne zločine, Tribunal je procijenio da Sarajevo, tačnije posebna služba Državnog suda, sada sama može donositi odluku o tome šta će se naći pred domaćim sudovima.

Na današnoj press konferenciji u Hagu, predstavnici ureda Tužitelja su sumirali dosadašnje rezultate provedene procedure- tokom osam godina je na adresu tužitelja pristiglo 5.908 bh pojedinačnih dosjea - najviše ih je dostavila bošnjačka strana, 3792, hrvatska je poslala 1396 mogućih sudskih procesa za ratne zločine, dok su bosanski Srbi uputili 719 zahtjeva za pokretanje sudskog postupka.

Nakon što su proučili sve predmete, tužitelji u Hagu su odobrili pokretanje krivičnog postupka za njih 865. U uredu tužitelja ukazuju da se od tog broja pojedinačnih slučajeva, dovoljno "zrelih" da se pojave na sudu, tek 90 lica nalazi već u pritvoru, što znači da se bh vlasti moraju pobrinuti za njihovo privodjenje pravdi.

XS
SM
MD
LG