Linkovi

Od 30. septembra biometrička provjera za Evropljane - 2004-09-29


U okviru programa US Visit, od petka će građani Evropske unije koji putuju u Sjedinjene Države , na kontrolnim tačkama američke granične službe dati otiske prstiju i bit će fotografisani. Američki zvaničnici u Briselu su početkom ove sedmice ubijedili evropske putnike da će pojačana kontrola američkih granica u svrhu borbe protiv terorizma biti bezbolna i brza. Marc Meznar iz američke misije u EU u Briselu kaže.

MEZNAR: Od 30 septembra doći će do promjene koja će utjecati na brojne putnike iz Evrope. Radi se o tome, da i pored toga što su izuzeti od viza, oni koji se spremaju na kratak put, na manje od tri mjeseca, i to u slučaju da se radi o poslovnom putu ili turističkoj posjeti, oni ne moraju doći ovdje, ili u konzulat ili u ambasadu u Evropi, ali se moraju registrirati u okviru programa US Visit na mjestu ulaska u zemlju. Ono što će se tamo desiti, slično je onom što će se desiti sada ovdje, dva puta im se digitalno uzme otisak prsta i fotografišu se.

Biometričkom provjeravanju bit će izloženi putnici iz 15 zemalja Evropske unije koji se nalaze na listi 27 zemalja čiji državljani ne trebaju vizu za ulazak u Sjedinjene Države, kao i za one građane kojima je potrebna viza za ulazak u Ameriku. Nakon napuštanja Sjedinjenih Država, putnici će morati ponovo dati otisak prstiju kako bi se zabilježilo njihovo napuštanje Amerike. Djeca mlađa od 14 godina i odrasli stariji od 79 bit će izuzeti od ovih mjera sigurnosti. Informacije prikupljene ovom prilikom uspoređuju se sa kriminalnim listama i listama terorista u Sjedinjenim Državama. Vjerovatno će i EU primjeniti slične carisnke kontrole u budućnosti.

XS
SM
MD
LG