Linkovi

RS o Haškoj dokumentaciji - 2004-09-29


Najviši zvaničnici Republike Srpske potvrdili su danas u Banjaluci da je u toku potraga za dokumentacijom Vrhovne komande ovog entiteta iz ratnog peroda te da će pronađena arhiva do 6.oktobra biti dostavljena Haškom tribunalu.

Shodno naređenju ministra odbrane, u arhivima Vojske i Ministarstva odbrane Republike Srpske je u toku postupak traženja dokumentacije Vrhovne komande iz ratnog perioda, u skladu sa ranijim zahtjevom predstavnika Hašog tribunala. Saopštio je ovo danas u Banjaluci, ministar odbrane Republike Srpske, Milovan Stanković, precizirajući da će sve ono što bude pronađeno u arhivima biti dostavljeno Međunarodnom sudu za ratne zločine u predviđenom roku do 6.oktobra ove godine. I ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske, Darko Matijašević, koji je danas o ovom pitanju razgovarao sa ministrom odbrane je potvrdio da je intenzivirana potraga za ratnom dokumentacijom Vrhovne komande.

»Cijenim da će Ministarstvo odbrane i Ministarstvo unutrašnjih poslova vrlo konkretno odgovoriti u toku današnjeg i sutrašnjeg dana. Već su u toku aktivnosti i sa moje pozicije mogu da kažem da treba da budemo zadovoljni sa procesom koji je u toku i mislim da će biti takav odgovor i Haškom tribunalu i napravićemo sve da, zaista, ta puna i dosljedna aktivnost bude sprovedena vrlo decidno i konkretno.«

Ovim povodom oglasio se i premijer Republike Srpske Dragan Mikerević koji,nije želio da saopšti šta je do sada pronađeno ali je izrazio očekivanja da će predstavnici Haškog tribunala biti zadovoljni prezentovanom dokumentacijom.

»Mi se nadamo da nađemo načina da udovoljimo zahtjevima suda. Istrage su na terenu i očekujemo,ukoliko to ne bude u skladu sa datim rokom,u jednom razumnom vremenu da nađemo takva dokumenta,bilo Glavnog štaba bilo Vrhovne komande.«

Inače Haški tribunal je početkom septembra zatražio od vlasti Republike Srpske dostavljanje dookumentacije Vrhovne komande koju su u ratnom periodu činili predsjednici Republike Srpske i Narodne Skupštine te ministri odbrane i unutrašnjih poslova.

XS
SM
MD
LG