Linkovi

Nova nada za mnoge buduće majke - 2004-09-29


Prošlog tjedna 32-godišnja Belgijanka Ouarda Touirat rodila je djevojčicu ...i to sedam godina poslije kemoterapijskog tretmana kojim je izliječeno opako kancerogeno oboljenje njenih jajnika. Mlada žena je, kao i mnogi drugi, bila ubijeđena da poslije liječenja nikada neće moći postati majka. I bilo bi tako da nije bilo pomoći ljekara-znanstvenika. Pogledajmo i poslušajmo priču koju je pripremila novinarka televizijskog programa Glasa Amerike Kathie Scarrah.

Nekoliko dana stara Tamara još dugo neće moći shvatiti da je njeno rođenje pravo čudo medicinske nauke. Njena majka Ouarda Touirat u 25 godini oboljela je od raka jajnika. Prognoze nakon tretmana kemoterapijom bile su dobre, ali uz upozorenje da neće moći imati svoju djecu.

Prije početka liječenja doktor Jacques Donnez sa Katoličkog univerziteta Louvain iz Brusselsa uzeo je pet uzoraka jajčane maramice i zamrznuo ih u tečnom vodoniku. Svaki od uzetih uroraka sadržavao je na stotine nesazrelih, nerazvijenih jajašaca. U međuvremenu rak jajnika je izliječen. Od izliječenja proteklo je više od pet godina i ljekari su u jajovode Ouardae Touirat vratili svojevremeno zamrznute uzorke, vjerujući da bi ona mogla ponovo sasvim prirodno i normalno zatrudnjeti. To se i desilo i reakcija sada mlade majke je sasvim razumljiva:

”Ja sam vrlo, vrlo sretna.”

A Dr. Jaques Donnez o ovom dostignuću kaže:

”Ovo što se desilo izuzetno je bitno. Primili smo brojne poruke ne samo političara, već i naših kolega doktora i znanstvenika, da bi svakoj ženi koja bude liječena kemoterapijom prije početka tretmana trebala biti ponuđena mogućnost da se sačuva njena plodnost.“

Znastvenici ističu da je metoda o kojoj je riječ još uvijek u eksperimentalnoj fazi, ali da bi mogla biti korištena čak i u slučajevima mladih, zdravih žena koje žele odložiti trenutak začeća za nekoliko godina.

Dr. Marian Damewood, iz Američkog udruženja reproduktivne medicine ukazuje na takvu mogućnost:

”Mogu predvidjeti što će se dešavati. Žene će željeti odložiti trudnoću i sačuvati jajajšca za kasnije.“

Postupak zamrzavanja uzoraka jajčane maramice mogao bi rezultirati i povećanjem plodnosti kod žena. A za sada, više od 100 Amerikanki koje imaju kancer odložilo je uzorke njihovih jajašaca za vrijeme kada budu izliječene od raka. Premda je mala Tamara sada zdrava, niko još ne zna kako se zamrzavanje može odraziti na jajašaca i da li će biti neželjenih posljedica. Ljekari će pažljivo pratiti Tamarino odrastanje kako bi se uvjerili da je metod koji su koristili za njeno začeće potpun siguran.

XS
SM
MD
LG