Linkovi

George Soros oštro kritizarao vanjsku politku predsjednika Busha - 2004-09-29


Filantrop i milijarder George Soros je danas održavanjem press konferencije u Washingtonu pod naslovom Zbog čega ne trebamo ponovo izabrati predsjendika Busha, započeo jednomjesečnu kampanju u dvanaest američkih gradova koja nastoji fokus američkih glasača usmjeriti na dešavanja u Iraku. Tokom govora u Nacionalnom press centru u Washingtonu, George Soros je oštro kritizarao vanjsku politku predsjednika Busha, od rata u Iraku, pa sve do načina na koji američki predsjednik vodi rat protiv terorizma.

Rat predsjednika Busha u Iraku je nanio neopisivu štetu Sjedinjenim Državama. On je oslabio našu vojnu moć i potcijenio moral naše vojske. -kazao je danas u Washingtonu George Soros. 11. septembar je doveo do ukidanja svih ključnih procesa tako bitnih za demokraciju, medju njima i otvorena poštena diskusiju po ovom pitanju. Predsjednik Bush je ušutkao sve kritike nazivajući ih nepatriotama. On je umanjio mogućnost vodjenja jedne civilizirane rasprave, što je temelj naše demokracije. On nas vodi u veoma opasnom pravcu. Mi gubimo vrijednosti koje su Ameriku učinile velikom- kazao je gospodin Soros, te nadalje zamjerio predsjedniku Bushu što u Afganistanu nije uhavtio Osamu bin Ladena, već je ne završivši posao, otvorio novi front u Iraku.Gospodin Soros vjeruje da su u Iraku prvo trebala biti iskorištena sva diplomatska sredstava , te da je korištenje vojne sile posljednje oružje.

Na naše pitanje na koji način će rezultat predsjedničkih izbora utjecati na američku politiku na Balkanu, gospodin Soros je odgovorio da su Evropi prepustili da sredi stanje na Balkanu , dodajući kako Evropa nije ispunila očekivanja. Onako kako sam kritičan prema predsjedniku Bushu isto tako mogu biti kritičan i prema Evropskoj uniji, kazao je George Soros.

Georga Sorosa su na današnjoj konferenciji predstavili bivši zapovjednik NATO saveza i predsjednički kandidat Wesley Clark , te Arthur Hartman, koji se okupljenim novinarima obratio u ime organizacije Diplomati i zapovjednici za promjenu.Wesley Clark je kazao da mu je drago što danas pruža podršku gospodinu Sorosu kako bi ukazao na cijenu pogrešno vođenog rata u Iraku. Bivši američki ambasador u Rusiji Arthur Hartman je kazao toliko mnogo umirovljenih diplomata i vojnih zapovjednika nikada ranije nije zajedno istupilo kako bi upozorili zemlju koju su služili i koju vole , na potrebu da se promijeni njeno vodjstvo. Novinarima je tokom govora gospodina Sorosa saopćenje za štampu Republkanske stranke uručio David James, glasnogovornik stranke kojeg smo zamolili za komentar govora gospodina Sorosa.

35 dana prije izbora gospodin Soros je izronio kao ključni surogat u ime kampanje Johna Kerryja . Njegovi stavovi su suprotni sa mišljenjima većine Amerikanaca u odnosu na sva pitanja, uključujući Irak. Mi to vidimo na osnovu sprovedenih anketa i toga ćemo biti svjedoci i u budućnosti.

George Soros je i ovu priliku iskoristio da promovira svoju knjigu pod naslovom Balon od sapunice američke nadmoćnosti - cijena rata u Iraku.

XS
SM
MD
LG