Linkovi

Predsjendik Bush o trgovini ljudima - 2004-09-28


Od kada je u junu objavljen izvještaj američkog State Departmenta pod nazivom Trgovina ljudima u 2004. god. četiri zemlje koje su navedene kao one koje ne zadovoljavaju ni minimun važećih standarda poslednjih mjeseci načinile su korake kako bi se suprotstavile trgovini ljudima.

Iz State Departmenta je saopšteno da Bangladeš, Ekvador, Gvajana i Siera Leone intenziviraju krivična gonjenja, formiraju policijske jedinice za borbu protiv trgovine ljudima, donose zakone i vode kampanje kako bi skrenuli pažnju javnosti na značaj borbe protiv trgovine robljem modernog vremena u njihovim zemljama.

Koraci koje su poduzele ove četiri zemlje su kontrast neuspjehu na tom polju koji i dalje bilježe neke zemlje u prvom redu Burma, Kuba, Sjeverna Koreja, Sudan, Ekvatorijalna Gvajana i Venecuela.

Ovoga mjeseca predsjednik George W. Bush je odlučio da nametne pune ili djelomične sankcije za tih šest zemalja zbog izostanka nastojanja da se bore protiv trgovine ljudima.

Posljednje procjene koje su načinile Sjedinjene države pokazuju da svake godine, nekih šest stotina do osam stotina hiljada ljudi bude prokrijumčareno preko državnih granica. Od tog broja više od 70 procenata su žene i djevojčice od kojih je većina natjerana na seksualno ropstvo. Stručnjaci Ujedinjenih nacija su saopštili da je trgovina ljudima sada treći po redu najveći izvor zarade za organizovane kriminalne grupe, odmah iza iligalne trgovine oružjem i drogama.

Na zasjedanju Generalne skupštine UN-a u New Yorku predsjednik Bush je rekao da su se Sjedinjene države i mnoge druge zemlje udružile kako bi se suprotstavile užasnom zlu trgovine ljudima.

”Mi podržavamo organizacije koje spašavaju žrtve, predlažu oštrije zakone protiv trgovine ljudima i upozoravaju korisnike takvih ilegalnih usluga da će biti pozvani na odgovornost ukoliko pomažu ovu vrstu modernog robovlasništva. Žene i djeca nikada ne smiju nigdje na svijetu biti iskorištavani za zadovoljstvo ili iz pohlepe.“

Od 2001. god. Sjedinjene države su obezbijedile više od dvije stotine devedeset i pet miliona pomoći za programe borbe protiv trgovine ljudima u više od 120 zemalja. Ta pomoć i saradnja Sjedinjenih država doprinjela je da se pokrene krivični postupak protiv blizu osam hiljada izvršilaca krivičnog djela trgovine ljudima širom svijeta.

Problem postoji i mi nešto moramo uraditi, rekao je predsjednik Bush. Trgovina ljudima donosi patnju nedužnima i mi ćemo se protiv toga boriti.

XS
SM
MD
LG