Linkovi

Sthepan Kljujić svjedoči u Hagu - 2004-09-28


Danas je nekadašnji član Predsjedništva BiH i politički lider bosanskih Hrvata, Stjepan Kljujić, svjedočeći u procesu protiv Momčila Krajišnika, izjavio kako je "strateški cilj" političkog rukovodstva bosanskih Srba bilo razdvajanje od druga dva naroda u BiH, te uspostavljanje "srpske državne granice" koja će Srbe odvojiti od ostalih, a podržati Miloševićevu viziju stvaranja Velike Srbije.

Kako je danas predočeno u sudnici, skupština srpskog naroda u BiH je 12. maja 9992. godine utvrdila glavne ciljeve- prvi medju njima je "uspostavljanje srpske državne granice koja će srpski narod odvojiti od druga dva naroda". Potpis na tom dokumentu je stavio optuženi Krajišnik, tadašnji predsjednik parlamenta, a sada optužen da je kao član najužeg srpskog rukovodstva učesvovao u zajedničkom zločinačkom poduhvatu, koji uključuje i genocid nad Bošnjacima.

Za Kljujicha , koji je u to vrijeme bio na čelu HDZ-a BiH i član državnog predsjedništva, odluka srpske skupštine je bila "dio globalne politike Beograda, za čije provodjenje je bilo zaduženo rukovodstvo SDS-a".

On podsjeća da je tadašnja srpska skupština insistirala na uspostavljanju granica na Uni i Neretvi, što se poklapa sa Miloševićevom vizijom Velike Srbije.

Medjutim, prema svjedoku, svima je bilo jasno da zbog izuzetne izmiješanosti stanovništva u najvećem dijelu BiH, njegovo razdvajanje neće biti moguće bez upotrebe "brutalne sile". Bilo je to jasno i srpskom političkom rukovodstvu, kao i zapovjednicima JNA i paravojnih snaga, čije su akcije bile u skladu sa politikom SDS-a, uvjeren je Kljujić. On kaže da su nedugo nakon deklerativnih javnih prijetnji, srpski politički lideri u BiH započeli dobro organizirane masovne vojne akcije sa ciljem zauzimanja što većeg teritorija.

Tumačeći presretnuti razgovor u kojem Radovan Karadžić, nezadovoljan težnjama ka bh nezavisnosti, kaže kako će "pustiti tigrove da obave posao", Kljujić kaže:"To je klasična metoda prisile koju su radili jer su imali naoružane snage. To govori da tadašnje srpsko rukovodstvo nije imalo nikakvih ni obaveza ni želja da vodi političke razgovore, nego je pod prijetnjom silom, podstavljalo ultimatume".

Svjedočenje Stjepana Kljujića se nastavlja sutra.

XS
SM
MD
LG