Linkovi

Novi američki ambasador u Parlamentu BiH  - 2004-09-28


Bosna i Hercegovina mora stvoriti bolji poslovni ambijent i maksimalno pojednostaviti procedure kako bi inostrani investitori lakše ulagali u ovdašnju privredu. Činjenica je da BiH posjeduje potrebne resurse ali to samo po sebi nije dovoljno. Inoulagači moraju uočiti njene prednosti nad konkurentskim državama što se može postići samo ako se oslobodite struktura koje opterećuje investiranje.

Ovo je, prilikom nastupnog posjeta rukovodstvu Predstavničkog doma Paramentarne skupštine BiH, istakao novoimenovani ambasador Sjedinjenih Američkih Država u BiH, Douglas McElhaney.

Slažući se sa ovakvim ocjenama, predsjedavajući Predstavničkog doma Martin Raguž dodao je da je činjenica da je u BiH previše politike a premalo biznisa te da je trenutno najveći problem nedostatak makrostrategije razvoja BiH.

Prvi zamjenik predsjedavajućeg Šefik Džaferović naglasio je prilikom današnjeg radnog susreta da su se SAD dokazale kao prijatelj BiH kako tokom rata tako i nakon njega čemu je u značajnoj mjeri doprinijela vrlo dobra saradnja bh. vlasti sa Ambasadom SAD u Sarajevu. Međutim, dodao je on, nužno je dalje jačati veze dvije države kroz saradnju na nivou parlamenata.

XS
SM
MD
LG