Linkovi

J. Solana: Dayton ne treba mjenjati! - 2004-09-27


Visoki predstavnik EU, Javier Solana izjavio danas za Glas Amerike da je uvjeren da Dayton ne treba mijenjati- za njega je to "najbolje što imamo".

Solana je danas sa generalnim sekretarom NATO, Jaap de Hoop Schefferom, razgovarao o pripremama za smjenu sigurnosnih misija u BiH, a nakon susreta je primjetio da bh angažman nije samo što uspješnije preuzimanje vojne misije, već cjelokupna pomoć zemlji da se što prije stabilizuje i pridruži Europi.

Za visokog predstavnika EU za vanjsku politiku i sigurnost, Javiera Solanu, revizija Daytona "nije dobra ideja". On je to iznio danas, u odgovoru na novinarsko pitanje, ali i u kontekstu ukupnog europskog angažmana u BiH, o čijoj sigurnosnoj dimenziji je danas razgovarao sa generalnim sekretarom NATO, Jaap de Hoop Schefferom.

Zaomoljen za pojašnjenje takvog stava, Solana je za Glas Amerike izjavio:

"Moje mišljenje o Daytonu je da je to jedino što sada imamo i da nema nikakvog razloga da ga mijenjamo", rekao je Visoki predstavnik, i time pojasnio svoj, i stav Europske unije na sve češće i sve glasnije pozive za reviziju mirovnog sporazuma.

Solana se, inače, danas susreo sa generalnim sekretarom NATO, Jaap de Hoop Schefferom, razgovarajući o toku priprema za europsko preuzimanje misije SFOR-a krejem ove godine. Rečeno je da pripreme teku dobro i da se već sada sa sigurnošću može reći da će tranzicija misija proteći dobro i usaglašeno.

Za Visokog predstavnika je vojni angažman u BiH važan ne samo zbog sigurnosti zemlje i nastavka dobre suradnje Unije i NATO, već je i riječ, kako kaže, "o jednom od ključnih elemenata čvrstih odnosa sa BiH", koji nadopunjava ekonomsku i političku pomoć zemlji na njenom putu ka Europi.

XS
SM
MD
LG