Linkovi

Ekonomija i predsjednički izbori u Sjedinjenim Državama - 2004-09-27


Uz zabrinutost zbog terorizma i riješavanje problema rastućeg nasilja u Iraku, ekonomija, odnosno otvaranje novih radnih mjesta će biti medju ključnim elementima koji će u novembru odlučiti izbore za 44 predsjednika Sjedinjenih Država.

Predsjednici u Sjedinjenim Državama ne otvaraju radna mjesta, to čine kompanije, ali predsjednici mogu uticati na ekonomiju, a kroz nju na birače. Pri tome se i brojevi koriste različito.

Senator, John Kerry: Tokom posljednje tri godine izgubili smo 2,7 miliona radnih mjesta.

Predsjednik Bush: Tokom protekle godine, u 47 od 50 država povećan je broj radnih mjesta.

G.W. Bush: Stopa neazposlenosti je 5.4 posto.

Sve su to tačni podaci. Ovaj bi na neke mogao imati poseban odjek.

John Kerry: Svih 11 predsjednika od Herberta Hoovera otvarali su nova radna mjesta u Americi osim George W. Busha.

Sjedinjene Države danas imaju 900 hiljada radnih mjesta manje nego što ih je bilo kada je predsjednik Bush preuzimao ured, tragom recesije nakon terorističkih napada, skandala u velikim korporacijama i rata u Iraku.

prof. Jeremy Siegel, Wharton School of Business: Većina izgubljenih poslova su izvan onoga što je predsjednik Bush mogao kontrolirati, kaže profesor Jeremy Siegel.

Prošle godine, medjutim, predsjednik Bush je obećao promjene kroz veliko smanjenje poreza i njegov plan rasta ekonomije, stvaranjem 5,5 miliona novih radnih mjesta u 18 mjeseci. 14 mjeseci kasnije bilježi se porast poslova, ali samo 1,7 miliona novih radnih mjesta.

John Kerry: Mi možemo Ameriku učiniti boljom, i mi hoćemo.

John Kerry obećava stvaranje 10 miliona novih radnih mjesta tokom 4 godine.

On planira da otvori nove poslove u proizvodnji tako što će vlada preuzeti da plaća poreze za socijalnu i zdravstvenu zaštitu u prve dvije godine fabrikama koje unajmljuju nove radnike...Da bi obeshrabrio izvoz američkih poslova on predlaže izmjenu oporezivanja profita ostvarenog u inostranstvu...i da bi komapnijama zapošljavanje bilo manje skupo, vlada će pomoći kod plaćanja zdravstvenog osiguranja.

Hoće li to raditi? Mnogi ekonomisti kažu da će biti teško ponovo oživjeti proizvodnju kod kuće.

Jeremy Siegel:

Mislim da postoje jake globalne snage koje gotovo tri decenije potiskuju poslove iz bogatih zemalja prema zemljama u razvoju. Mislim da te poslove nećemo moći vratiti, kaže profesor Siegel.

Predsjednik misli da je najbolji način otvaranja novih mjesta rast ekonomije kroz smanjivanje poreza.

Centralni dio tog plana je da se poreske olakšice učine stalnim. On će takodjer štititi firme od visokih troškova vladinih regulativa i ispraznih sudskih procesa...i planira onima koji su izgubili posao pomoći kroz trening za nove poslove.

Hoće li to raditi. Ekonomisti su ponovo skeptični, kao Douglas Lee iz Ekonomskog foruma u Washingtonu.

Douglas Lee - Ekonomski forum Washington:

Nema tu novih podsticaja, tako da nema ništa što bi moglo dodati mnogo novih radnih mjesta.

Ono što je sigurno, obećanja novih radnih mjesta će dolaziti od oba predsjednička kandidata. Kome će birači vjerovati više znaće se tek u novembru.

XS
SM
MD
LG