Linkovi

Protesti penzionera u Republici Srpskoj - 2004-09-27


Nezadovoljni svojim položajem u Banjaluci i još nekoliko mjesta Republike Srpske danas su protestvovali penzioneri tražeći od Vlade povećanje penzija u skladu sa postojećim rješenjima i isplatu ranijih dugovanja.

Više stotina penzionera na protesnom mitingu u centru Banjaluke zatražilo je danas od Vlade poboljšanje socijalno-materijanog položaja. Prije svega zatražena je isplata penzija u punim iznsima prema postojećim rješenjima, i u skladu sa rastom plata kao i isplata jedne zaostale penzije iz 2000-te godine.

Kako je istakao predsjednik Uduženja penzionera u Banjaluci, Nenad Ratković penzioneri traže i sprovođenje ranijih odluka Narodne Skupštine kao i Doma za ljudska pava B i H da se penzije isplaćuju u onom entitetu u kome su i zarađene.

»Mi više nemamo šta izgubiti osim golih života. Na vama je velika odgovornost. Protesti će početi ponovo. Ovo je samo početak danas i opomena svjetskoj i domaćoj javnosti da penzioneri više neće mirovati.«

Protesti, na kojima se zbog kiše okupilo znatno manje penzionera od očekivanog broja, organizovani su danas i u Višegradu, Zvorniku, Bijeljini, Doboju i još nekim mjestima Republike Srpske te Brčko distriktu. Od ovih protesta ogradila se entitetska Vlada a portparol premijera Republike Srpske, Goran Radivojac tim povodom naglašava.

»Što se tiče Vlade Republike Srpske mi ne podržavamo ove proteste nekoliko dana prije održavanja lokalnih izbora. Istovremeno, Vlada Republike Srpske je u nekoliko navrata u toku svog mandata već povećavala penzije penzionerima u Republici Srpskoj.«

Radivojac naglašava da je Vlada poduzela i neke konkretne mjere na poboljšanju položaja penzionera.

»Kratkoročno rješenje vidimo u primjeni memoranduma potpisanog sa Federacijom Bosne i Hercegovine. Premijer Mikerević je već uputio pismo visokom predstavniku, Ešdaunu po tom pitanju. Primjenom memoranduma mi mislimo da bi došlo do indirektnog poboljšanja položaja penzionera u Republici Srpskoj.«

U saradnji sa Svjetskom bankom Vlada priprema i reformu penziono-invalidskog osiguranja koja će biti najsličnija onoj u Hrvatskoj dodao je Radivojac naglašavajući da bez toga neće biti dugoročnog rješenja problema ove kategorije stanovništva. Recimo i to da su penzioneri najavili da će, ukoliko se ne ispune njihovi današnji zahtjevi, za deset dana blokirati saobraćajnice u Republici Srpskoj i pozvati na građansku neposlušnost.

XS
SM
MD
LG