Linkovi

Američka federalna vlada investira u razvoj DNK analiza - 2004-09-24


Tehnologija DN kiseline od velike je pomoći policijskim snagama. Izgleda da sada policijske snage u saveznoj državi Washington mogu očekivati i dodatnu pomoć. Federalna vlada je odlučila da veću svotu novca obezbijedi upravo u svrhu rješavanja zločina uz pomoć DNK tehnologije.

Ubistvo Kristen Sumstad iz 1982 godine. Ubistva 48 žena na lokaciji Zelena rijeka. Riješena na osnovu rezultata DNK analize. Međutim, samo u gradu Seatlu ovakvih neriješenih hladnokrvnih ubistava je oko 30. Međutim, vijesti su dobre, jer je federalna vlada ovoj savezna državi odobrila donaciju od 1.8 miliona dolara.

”Ova procedura riješava zločin efikasno, za vrlo kratko vrijeme.“

Kaže Sarah Hart iz Nacionalnog instituta za pravosudje. Ovaj novac će pomoći u rješavaju 600 lokalnih slučajeva, od kojih su većina ubistva i silovanja. Znanstvenica Amy Jagmin je nedavno vršila testove na vlasi kose jedne žrtve koja je ubijena 1968 godine. 36 godina kasnije, Amy je pronašla osobu kojoj pripada uzorak DNK i osumnjičenik je uhapšen. Prije 36 godina niko nije mogao ni pomisliti da bi vlasi kose mogle biti korištene kao dokazni materijal kod rješavanja ubistava.

XS
SM
MD
LG