Linkovi

Nauka u borbi protiv terorizma - 2004-09-24


U Nacionalnoj laboratoriji Lawrence Livermore jučer su otvorena dva nova naučna centra koji predstavljaju veliki napredak u istraživanjima i tehnologiji borbe protiv bio-terorizma. Naučnici su demonstrirali neke od sofisticiranih načina primjene te tehnologije.

Jedna od novih naprava otkriva opasne biološke čestice u zraku. Treba joj samo sekunda da otkrije vještački miris, kokain ili antrax u zraku. Sada je cilj da se to konsoliduje u malu napravu veličine ručne tašne koju bi možda u narednoj godini li dvije već mogli vidjeti na aerodromima, ili u bolnicama, kaže dr. Keith Cofee.

Novi laboratoriji za bio-sigurnost napravljeni su da promoviraju novu nauku.

Na primjer naučnici istražuju napravu kojom su nekada analizirane molekule sa meteora. Ona se ovdje usmjerava na atome ćelija u cilju unapredjenja biosigurnosti i terapije za droge.

Direktor za oblast fizike u Nacionalnoj laboratoriji Lawrence Livermore, Bill Goldstein kaže da je važno omogućiti medicinskoj i tehnologiji borbe protiv bioterorizma da se razviju do maksimalno mogućih granica.

Za to je cilj dovesti mnogo mladih naučnih umova iz svih krajeva svijeta, u ovo okruženje gdje imaju najbolju infrastrukturu i opremu, gdje mogu medjusobno dijeliti saznanja i izaći sa idejama, inovacijama, kaže doktor Goldstein.

XS
SM
MD
LG