Linkovi

Izbori u Iraku će biti u januaru, makar i ne bili u svim dijelovima te zemlje - 2004-09-24


Bilo je govora da bi irački nacionalni izbori, planirani za januar sljedeće godine, mogli biti odgodjeni ukoliko se ne unaprijedi sigurnost u toj zemlji. Medjutim, američki zvaničnici tvrde da će izbori u Iraku biti kada su i planirani.

Pitanje izbora u Iraku, u uvjetima rastućeg nasilja u toj zemlji jučer je u američkom Kongresu, pred Komitetom za oružane poslove, pokrenuo demokratski senator Ted Kennedy.

”Kako da ljude izvedemo napolje da glasaju uz dramatičan porast nasilja na tim mjestima, kako možemo očekivati da imamo istinske izbore.“

Ministar odbrane Sjedinjenih Država, Donald Rumsfeld je sugerirao da će Irak možda moći da održi samo ograničene izbore, isključujući mjesta gdje je nasilje prejako da ljudi izadju na glasanje.

”Recimo da pokušavate održati izbore i možete ih imati u tri četvrtine zemlje, ali na nekim mjestima nemožete jer je nasilje preveliko. Pa, neka bude tako. Ništa nije savršeno u životu. Dakle, imaćete izbore koji nisu savršeni, ali to je bolje nego da izbora uopće ne bude.“

Ministar Rumsfeld kaže, ukoliko izbori budu odgodjeni, to će biti uspjeh za pobunjenike, tako da se izbori moraju održati makar bili i nepotpuni.

Predsjednik Bush i premijer Iraka Iyad Allawi su jučer insistirali na tome da će izbori biti održani u januaru uprkos rastućem nasilju.

Generalni sekretar UN-a, Kofi Annan, kaže da bi izbore možda trebalo pomjeriti ukoliko se sigurnosna situacija ne poboljša.

XS
SM
MD
LG