Linkovi

Tragom promjene imena gradova i općina u Republici Srpskoj - 2004-09-24


Predsjednik i premijer Republike Srpske, Dragan Čavić i Dragan Mikerević ocijenili su da odluka Ustavnog suda B i H o izmjeni naziva opština u ovom entitetu sa atributom srpski, predstavlja veliki presedan i miješanje Suda u rad zakonodavnih institucija.

Odluka Ustavnog suda Bosne i Hercegovine o brisanju pridjeva srpski iz naziva opština u Republici Srpskoj, uprkos nedavnog preimenovanja ovih mjesta je nevjerovatna i donesena je pod pritskom predstavnika Stranke demokratske akcije. Izjavio je ovo danas u Banjaluci predsjednik Republike Srpske, Dragan Čavić naglašavajući da je Narodna Skupština izvršila sve naloge Ustavnog suda B i H, a činjenica da to nije uradilo i Vijeće naroda, kako kaže, ne može biti razlog za ovakvu odluku.

»Mislim da je to politička odluka donesena pod pritiskom. Ustavni sud je na ovaj način manifestovao da funkcioniše pod političkim pritiskom političkih stranaka. Ne isključujem mogućnost da se ovdje iskoristi Ustavna mogućnost referenduma po ovome pitanju prije zakonskog izjašnjavanja, dakle, prije dolaska Zakona u skupštinsku proceduru.«

Ne dovodeći u pitanje činjenicu da su odluke Ustavnog suda BiH obavezujuće, premijer Republike Srpske, Dragan Mikerević je ipak ovu odluku okvalifikovao upitnom.

»Ovo predstavlja jedan, čini mi se, presedan da se Ustavni sud pretvara u zakonodavni organ.« Dragan Mikerević je poručio da će pravni eksperti iz Republike Srpske narednih dana detaljno proučiti ovu odluku nakon čega će biti izvjesnije da li je ona u skladu sa Zakonom o Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine.

XS
SM
MD
LG