Linkovi

Mogu li psi pomoći u ranom otkrivanju raka - 2004-09-24


Eksperiment kojeg su izvršili britanski naučnici kako bi ustanovili da li su psi u stanju da uz pomoć čula mirisa otkriju rak, dao je obećavajuće rezultate.

Rezultati provedene studije su pokazali da su psi bili u stanju prepoznati mokraču pacijenta koji boluje od raka mokračnog mjehura među uzorcima mokrače koji potječu od zdravih osoba i osoba koji boluju od neke druge bolesti. Poznato je da je čulo mirisa kod pasa deset do stotinu hiljada puta jače nego kod čovjeka. Ideja da psi mogu prepoznati da neka osoba boluje od raka javila se 1989 godine, a nju su promovirali dva britanska dermatologa.

Ljekar John Church je lider istraživačkog tima u britanskoj bolnici Amersham.

”Ukoliko možemo obučiti pse da prepoznaju da neko boluje od raka, kao u slučaju raka mokračnog mjehura, u ranoj fazi, čak i prije nego sam pacijent zna da je obolio, to je veličanstveno postignuće.“

U samom eksperimentu učestvovalo je šest pasa, među njima tri koker španijela i jedan labrador. Treneri su obučili pse da raspoznaju razliku između mirisa urina zdrave osobe, osobe bolesne od raka i osobe bolesne od neke druge bolesti. Dva koker španijela Tangle i Biddy su u 54 posto slučajeva bili u pravu. Na jednog pacijenta koji boluje od raka ukazalo je svih šest pasa, premda na druga dva pacijenta psi nisu obratili pažnju, što navodi na zaključak da je jedan od faktora jačina mirisa urina, koja varira od osobe do osobe, ali i stupanj oboljelosti.

Međutim, najintrigantniji podatak je taj što su prilikom obučavanja, psi kod jedne osobe za koje su testovi prije eksperimenta pokazali da je zdrava, ukazali da boluju od raka, što su ljekari naknadno i ustanovili.

XS
SM
MD
LG