Linkovi

Gdje su nestale vize za ulazak u BiH - 2004-09-24


Prča je započela sredinom jula kada je, nakon smjene na čelu bh konzulata u Briselu, otktiveno da nedostaje 60 viza za ulazak u zemlju. Prema tvrdnjama zvaničnika u ambasadi, odmah je pokrenuta istraga, što,medjutim, nije spriječilo nanošenje štete ionako lošoj slici kakvu EU ima kada je u pitanju bh vizna politika.

Niko u Briselu ne tvrdi da nema viza - medjutim, podsjeća se da je 60 viznih naljepnica, od kojih je jedna, tvrdi se, pronadjena kod Kineza nedavno upapšenog u BiH, moglo nestati i prije nego su stigle u Brisel. Štamane u Njemačkoj, vize su prvo otišle put Sarajeva, da bi ih Ministarstvo vanjskih poslova poslalo diplomatsko-konzularnim predstavništvima.

Sven Alkalaj, ambasador BiH u Belgiji i pri NATO, kaže kako je odmah po otkriću obavjestena sarajevska "centrala"...

Sve upućuje na nemar kojim je vodjeno konzularno predstavništvo u Briselu - u vrijeme kada je Sarajevo započelo snažnu ofanzivu prema Uniji da što skorije uspostavi bezvizni sistem prema BiH.

Prilikom posljednjeg kontakta, bh strani je odgovoreno da je prvi preduvjet sticanje uvjerenja da zemlja čvrsto kontrolira granice i da ima još čvršću viznu politiku.

Neslužbeno, tada je pred sam susret visoke delegacije iz Sarajeva sa briselskim domaćinima, u cijelosti posvećen ukidanju viza, utvrdjeno je da su dvojici članova delegacije vize odavno istekle...

XS
SM
MD
LG