Linkovi

Zimbabve je obećavao svijetlu budućnost... - 2004-09-24


Vlada u Zimbambveu sada izbacuje na hiljade crnačnih naseljenika sa zemlje koju su im dodijelili nakon što je izuzeta od farmera bijelaca. Od 2000-te godine, vlada predsjednika Robreta Mugabea, ilegalno je zaplijenila više od 5 hiljada farmi u privatnom posjedu.

Prema medijskim izvještajima, vjerovatno su nekoliko hiljada naseljenika sada beskućnici u pokrajini Trelawney, sjeverno od Hararea, glavnog grada Zimbambvea. Naseljenici su izbačeni tokom policijskih racija, a njihovi domovi zapaljeni. Kako se izvještava, pripadnici vladajuće ZANU PF partije stoje iz ovih oduzimanja posjeda i planiraju tu zemlju uzeti za sebe.

Jedan od izbačenih je Reuben Mashanda. On se nastanio na zemlji koja je bila dio stočarske farme Mala Engleska. Gospodin Mashanda, koji i sam podržava Mugabeovu ZANU PF partiju je reporterima rekao da je naseljenicima prvobitno rečeno da će ta zemlja zauvijek biti njihova.

Reuben Mashanda: Mislio sam da bi najbolja stvar za nas bila da stupimo u kontakt sa predsjednikom Mugabeom i da sa njim razgovaramo telefonom. Da mu kažemo da je ljudima na farmi Mala Engleska bilo rečeno da se isele. Da su njihovi domovi spaljeni, i da su oni sada na ulici.

Ova posljednja zloupotreba vlasti od strane vlade Zimbambvea potvrdjuje ono što je rekao zamjenik pomoćnika državnog sekretara, J. Scott Carpenter, ranije ove godine: Tako surovim nasrtanjem na politička i ljudska prava... demonstriranjem totalnog nepoštivanja za ljudska prava i demokraciju... zemlja koja je nekada obećavala svijetlu budućnost reducirana je na državu u ruinama, zapuštenu i izolovanu.

XS
SM
MD
LG