Linkovi

Srednji istok i predsjednički izbori u SAD - 2004-09-23


Prema nedavnim istraživanjima javnog mnijenja, na Srednjem istoku se bilježi dramatično povećanje animoziteta prema američkoj politici na ovom području. Prema istraživanju koje je provela grupa za ispitivanje javnog mnijenja Zogby International, većina ispitanika u arapskim zemljama su kazali da im je prva pomisao, u trenutku kada su upitani za Ameriku, nefer politika. Većina ih je kazala da je izraesko-palestinski sukob ključni aspekt ovih njihovih zapažanja. Novinar Glasa Amerike Brent Hurd se osvrće na stajališta predsjednika Busha i demokratskog predsjedničkog rivala Johna Kerry-ja po pitanju mira na Srednjem istoku.

Američki predsjednici i predsjednički kandidati su uvijek iskazivali podršku Izraelu. U posljednje vrijeme se debata fokusirala na pitanje kako postići mir izmđu Izraela i Palestine, na njihovu obostranu korist. Prilikom posljednjeg susreta sa malezijskim premijerom predsjednik Bush je govorio o eventualnoj palestinskoj državi.

”Razgovrali smo o izraelsko-palestinskom pitanju i kazao sam mu da sam u potpunosti posvećen stvaranju palestinske države koja može živjeti u miru sa Izraelom.“

Za predsjednika, rješenja problema leži u jednom palestinskom lidreu kojem Izrael može vjerovati i s njim surađivati, što znači bez Yassera Arafata. Kada je John Kerry govorio o ovom regionu u maju mjesecu, oni nije sporio pretpostavke,već samo način na koji administracija predsjednika Busha rješava ovo pitanje.

John Kerry: Mi nikada od Izraela nećemo očekivati da pregovara o miru bez kredibilnog partnera. Po mom mišljenju, do Sjedinjenih Država je da uradi bolji posao, da pomogne arapskom svijetu da pronađe partnera koji će pomoći u tom procesu.

Mnogi analitičari kažu da je mala razlika između Demokrata i Republikanaca po ovom pitanju. No, predsjednik fondacije za mir na Srednjem istoku, Phillip Wilcox, smatra da je neznatna i sadržina tih mišljenja:

”Fraza ”palestinska država“ je besmislena ukoliko nije definirana. Suština leži u detaljima a predsjednik Bush nije kazao ništa o palestinskim granicama, sudbini izraelskih naseljenika ili problemu rješenja Jeruzalema.“

U jednom trenutku je izgledalo da se stavovi kadidata razlikuju po pitanju kontroverzne sigurnosne barijere koju gradi Izrael, jednim dijelom i na Zapadnoj obali.

U jednom trenutku Kerry je kazao da se protivi zidu, da je on prepreka miru. Međutim, od tada se Kerry povukao, te je njegova politika, i njegovi stavovi slični stavovima predsjednika Busha, kaže Phillip Wilcox.

Philip Wilcox kaže da bez obzira na to koji kandidat pobijedi na izborima, od njega će biti zatraženo da nanovo sagleda srednjeistočni sukob zbog američke nacionalne sigurnosti. Argument je zasnovan na ideji da podrška terorizmu na Srednjem istoku nikada ne može biti iskorijenjena sve dok se izralelsko-palestinski sukob ne riješi. Drugi predlažu da se treba promijeniti američka podrška autoritativnim režimima na Srednjem istoku. Jedna stvar se neće promijeniti: bilo ko da pobijedi na izborima smatraće Izrael američkim najbližim saveznikom na Srednjem istoku.

XS
SM
MD
LG