Linkovi

Evropska reakcija u povodu incidenta na hrvatsko-slovenačkoj granici - 2004-09-23


Europska komisija danas je ocijenila uznemirujućim vijesti o incidentu na hrvatsko slovenačkoj granici, kada su hrvatski policajci uhapsili nekoliko članova slovenačkog parlamenta. To je poslužilo kao povod slovenačkim zvaničnicima da se požale Komisiji na "neeuropsko" ponašanje susjedne Hrvatske, a europske zvaničnike navelo da zvaničnom Zagrebu upute poruku kako u najskorije vrijeme očekuju rezultate cjelovite istrage o tome.

U Briselu se ocjenjuje kako je Slovenija nakon jučerašnjeg incidenta započela oštru diplomasku ofanzivu protiv Hrvatske- tako je slovenačka diplomatska misija u Briselu još sinoć o detaljima incidenta informisala Europsku komisiju, a ovo pitanje će biti i na dnevnom redu radne grupe za Zapadni Balkan.

Slovenački zvaničnici u Briselu ocjenjuju jucerašnje hapšenje dvanaest Slovenaca, političkih aktivista i članova nacionalnog parlamenta od strane hrvatske policije, kao akt koji Hrvatsku udaljava od Unije, očekujući "odgovarajuću reakciju Europske komisije.

Sa svoje strane, glasnogovornica komesara za medjunarodne odnose, Chrisa Pattena, Emma Udwin je danas izjavila da je Komisija 'uznemirena" izvještajima koji su stigli sa terena.

"Očekujemo da hrvatske vlasti istraže ovaj incident i veoma smo zainteresovani da vidimo rezultete njihove istrage", rekla je Udwin, uvjerena da je pokretanje cjelovite istrage u interesu i zvaničnog Zagreba.

U medjuvremenu, oglasili su se i pojedini europski političari, poput Graham Watson, lidera liberala u Europskom parlamentu, za kojega je "veoma iznenadjujuće" da zemlja koja, poput Hrvatske, želi da udje u EU, hapsi članove parlamenta jedne od njenih članica.

XS
SM
MD
LG