Linkovi

Iran i nuklearno oružje - 2004-09-23


Međunarodna agencija za atomsku energiju jednoglasno je usvojila rezoluciju kojom se od Irana traži, kako stoji u rezoluciji, da odmah obustavi sve aktivnosti vezane za obogaćivanje uranijuma. Obogaćeni uranijum je ključna komponenta u izradi nuklearnog naoružanja.

Sjedinjene države i druge zemlje vjeruju da Iran tajno izrađuje nuklearno naoružanje pod izgovorom da nastoji doći do nuklearrne energije radi proizvodnje električne energije.

Rezolucijom Međunarodne agencije za atomsku energiju se zahtijeva od Irana da, kako se kaže, poduzme sve korake koje može da bi dao jasne odgovore na pitanja kao što su izvor i razlozi za postojanje obogaćenog uranijuma koji je već bio pronađen u Iranu.

Rezolucijom se od Irana također traži da obezbijedi hitan pristup lokacijama i osoblju što bi Agenciji omogućilo da utvrdi tačnu prirodu i obim iranskog nuklearnog programa. U rezoluciji se još kaže da će Agencija pitanje iranskog nuklearnog programa razmatrati ponovo u novembru mjesecu i tada će donijeti odluku, kako je rečeno da li će biti potrebno poduzeti daljnje korake.

Spencer Abraham, ministar za energiju Sjedinjenih država kaže da rezolucija koju je usvojila Međunarodna agencija za atomsku energiju, pomaže da se skrene pažnja na prijetnju koju predstavlja Iran.

”Mislim da je upravni odbor Međunarodne agencije za atomsku energiju poslao veoma jasnu poruku da Iran mora prestati sa nastojanjima da dođe do nuklearnog naoružanja i mora odgovoriti na pitanja koja je upravni odbor postavio, kao i da obustaviti aktivnosti na obogaćivanju uranijuma. Veoma smo obradovani postignutom opštom saglasnošću i svi bi smo trebali očekivati da Iran poštuje obaveze i u potpunosti sarađuje sa Međunarodnom agencijom za atomsku energiju.“

Evropska unija i Rusija su se pridružile Sjedinjenim Državama u ocjeni da bi se Iran trebao povinovati usvojenoj rezoluciji. Libija koja je u decembru prošle godine priznala postojanje svog tajnog programa za izradu nuklearnog naoružanja također je pozvala Iran da sarađuje sa Međunarodnom agencijom za atomsku energiju.

Iranci moraju ispuniti te obaveze jer imaju sporazum sa Međunarodnom agencijom za atomsku energiju rekao je zamjenik libijskog premijera Matouq Matouq. Nadamo se da ćemo imati još jedan primjer, poput Libije, - ovaj puta Iran koji bi ispunjavao svoje obaveze i poštovao sporazume Međunarodne agencije za atomsku energiju.

Medjutim, ne čini se vjerovatnim da će Iran slijediti te preporuke. Iranski ministar za obavještajna pitanja Ali Yunesi nazvao je rezoluciju Agencije nezakonitom i rekao da će Iran ignorisati odrednice rezolucije.

Potpredsjednik Irana Reza Aghazadeh je izjavio da će Iran, prema njegovim riječima, nastaviti bez zastoja sa svojim nuklearnim aktivnostima. Američki državni sekretar Colin Powell je izjavio da ukoliko Iran nastavi prkositi Međunarodnoj agenciji za atomsku energiju to pitanje treba biti predato na razmataranje Vijeću sigurnosti UN-a radi mogućeg uvođenja sankcija.

XS
SM
MD
LG