Linkovi

Prvi slučaj za ratne zločine pred Sudom BiH - 2004-09-23


Abdulazim Maktuf danase pred Sudom BiH izjasnio da nije kriv za djelo ratnog zločina!

U Sarajevu završena konferencija o razvoju BiH. Predsjednik RS Dragan Čavić u Sarajevu razgovarao sa Visokim predstavnikom za BiH!

Abduladhim Maktouf /45/, državljanin BiH iračkog porijekla, izjasnio se danas pred Sudom BiH da nije kriv po navodima optužnice koja ga tereti za ratni zločin zbog otmice pet civila u Travniku 1993. godine i njihovog dovođenja u mudžahedinski kamp, gdje su pemlaćivani, a jedan od njih, srpske nacionalnosti, je ubijen. Nakon što je negirao krivicu pred sudijom za prethodno saslušanje Vladom Adamovićem, Maktoufu će u narednom periodu biti zakazano suđenje.

Prema navodima optužnice, Maktouf je zajedno sa borcima odreda "El Mudžahid" u oktobru 1993. godine oteo civile Ivu Fišića, Ivana Rajkovića, Kazimira Pobrića, Dragoljuba Popovića i Dalibora Adžaipa.

"Maktouf je vozio jedno od dva vozila koja su korištena za prevoz zarobljenika i učestvovao i pomagao u planiranju operacije otmice i njenih posljedica", navodi se u optužnici.

Advokati optuženog Ismet Musić i Adil Lozo najavili su da će uložiti prigovore na optužnicu i osporiti njene formalne nedostatke. Maktouf je danas izjavio da je tokom rata bio angažiran kao prevodilac pri Trećem i Sedmom korpusu Armije R BiH.

XS
SM
MD
LG