Linkovi

Jusuf Islam, prije prelaska na Islam poznat kao Cate Stevens, ne može u Ameriku - 2004-09-22


Nakon što je ustanovljeno da se medju putnicima iz Londona za Washington, nalazi pjevač Cat Stevens, sada poznat pod imenom Jusuf Islam, američki zvaničnici su taj let preusmjerili u Bangor u saveznoj državi Main.

Pjevača, nekada poznatog kao Cat Stevens, federalne vlasti u Mainu su jutros pritvorile i danas treba biti deportovan u London, jer se njegovo ime - Jusuf Islam - nalazi na američkoj listi osoba pod prismotrom u vezi terorizma.

Islam i njegova kćerka su bili na letu 919 kompanije UNITED, iz Londona za medjunarodni aerodrom Dulles kod Washingtona, kada je Federalna agencija za avijaciju naredila preusmjeravanje tog leta nekih hiljadu kilometara dalje u Bangor, u saveznoj državi Main.

Ostali putnici nisu imali pojma šta se dešava.

Rekli su da budemo spremni za sletanje, a onda dobro došli u Bangor, i mislili smo da se šale. Nismo imali pojma da je let preusmjeren, kaže jedna putnica.

Federalni zvaničnici kažu da nije riječ o pogrešnoj identifikaciji.

Nema zvaničnog objašnjenja zašto se ime gospodina Islama nalazi na listi terorista. Njemu je u maju bilo dozvoljeno da udje u Sjedinjene Države i u New Yorku učestvuje na jednom humanitarnom dogadjaju.

Televizija ABC, navodeći svoje izvore, je javila kako se ime Jusufa Islama našlo na listi za prismotru jer je darovao novac muslimanskim humanitarnim organizacijama koje su pod istragom zbog mogućih veza sa ekstremistima. On sam nije direktno optužen, a u svojim nastupima je govorio protiv terorizma i rata u Iraku.

Vijeće za američko-islamske odnose je danas saopćilo da je zabranjivanje Jusufu Islamu da udje u Sjedinjene Države uznemirujuća poruka da će čak umjereni i većina muslimana biti tretirani kao teroristi.

Istražni organi u Sjedinjenim Državama sada treba da nadju odgovor kako je Jusufu Islamu bilo dozvoljeno da se ukrca na avion kada je njegovo ime na listi za prismotru u vezi sa terorizmom. Administracija za sigurnost u aviosao braćaju okrivljuje United Airlines što nisu uočili njegovo ime. Američka carinska i granična služba je, kako se navodi, to primjetila kasnije prilikom provjere podataka prosljedjenih od strane avioprijevoznika nakon što je avion već poletio iz Londona.

Cate Stevens, koji je 1996 godinem, kao Jusuf Islam boravio u Sarajevu, je prije prelaska na Islam prodao na milione svojih albuma, a njegovi najpoznatiji hitovi su Wild World i Morning Has Broken. Cate Stevens je na Islam prešao 1977. godine.

XS
SM
MD
LG