Linkovi

Afganistan pred izbore i prijetnje sigurnosti - 2004-09-22


Razoružavanje milicija na čijem čelu se nalaze ratni zapovjednici i dalje predstavlja najveći izazov. Tokom prošle godine četrnaest hiljada avganistanskih boraca je demobilisano. Očekuje se da na hiljade drugih bude razoružano prije održavanja predsjedničkih izbora sljedećeg mjeseca.

Američki državni sekretar Colin Powell je rekao da i dalje postoje prijetnje sigurnosti u Avganistanu.

”Postoje ostatci Talebana koji žele da ometu izbore. Dešavala su se ubistva službenika koji su radili na organizaciji izbora. Radnici UN-a su bili izloženi prijetnjama, ranjavani su i ubijani. Izborni proces se međutim nastavlja i u toku je predsjednička kampanja za izbore koji će se održati 9. oktobra, a nakon njih, sljedeće godine, na redu su parlamentarni izbori.“

Deset miliona Avganistanaca registrovano je za glasanje. Više od četrdeset procenata glasača su žene. Mnogi od glasača su među dva miliona i tri stotine hiljada izbjeglica koliko ih se vratilo u svoju zemlju nakon što je zbačen talebanski režim. Obnova Avganistana, kako je rekao gospodin Powell, je uveliko u toku.

”Prilikom moje nedavne posjete Avganistanu bio sam impresioniran podrškom koja se daje izgradnji. Tokom te posjete obišao sam lokaciju za registraciju glasača na kojoj se žene registruju za glasanje. U toj školi žene su stajale u redu koji se protezao duž cijele zgrade i oko nje čekajući da se registruju i nisu odlazile sve dok ne bi dobile potvrdu o registraciji. Neke su bile potpuno pokrivene ,ali po svom izboru. Polovina njih nije bila potpuno pokrivena, međutim, sve one žele biti dio novog Avganistana i mi ne smijemo dozvoliti da se njihovi snovi ne ostvare.“

Prema rezultatima nedavno sprovedenog istraživanja mišljenja javnosti osamdeset procenata od dvije hiljade anketiranih Avganistanaca je izjavilo da je situacija u njihovoj zemlji bolja nego što je bila dvije godine ranije. Devedeset procenata je izjavilo da je situacija bolja nego što je bila prije pet godina u vrijeme vladavine ekstremnog Talebanskog režima. Devedeset procenata ispitanika se izjasnilo kao Avganistanci a ne kao pripadnici neke određene etničke grupe.

Avganistansko putovanje ka demokratiji i miru zaslužuje podršku i poštovanje od strane svih zemalja, rekao je predsjednik George W. Bush, jer, kako je rekao, slobodne zemlje nisu izvor ideologije terora.

XS
SM
MD
LG