Linkovi

Govorima Annana i Busha otvorena 59. sjednica generalne Skupstine - 2004-09-21


Predsjednik Bush je danas pred Generalnom Skupštinom UN-a branio još jednom svoju odluku da izvrši invaziju na Irak, i ujedno pozvao svjetsku zajednicu da učini mnogo više u borbi protiv terorizma i zaštiti ljudskih prava.59. tu sjednicu Generalne Skupštine je otvorio generalni tajnik Svjetske Organizacije Kofi Annan, izmedju ostaloga rekavši da se medjunarodno pravo besramno ignorira u cijelom svijetu. On je publiku posjetio da je medjunarodni zakon star gotovo kao i sama svjetska civilizacija, i dodao da u mjestima od Iraqa do Darfura, preko sjevera Ugande, do mjesta najnovijeg terorističkog nasilja u Rusiji , kao i na mjestu sukoba Palestinaca i Izraelaca, vladavina zakona se baca pod noge. Govoreći diplomatskim jezikom, gospodin Annan je pazio da izbjegne bilo kakvu direktnu kritiku i imena, ali je njegovo upozorenje moćnima bilo jasno: obnoviti poštovanje medjunarodnoga zakona. Nakon generalnog tajnika UN-a, za govornicu Generalne Skupštine UN-a stao je predsjendik Bush, s mnogo otvorenijom i direktnijom porukom:Pred publikom sastavljenom od medjunarodnih diplomata , predsjednik Bush se prvo osvrnuo na svoju odluku da povede invaziju kojom je srušen irački diktator Saddam Hussein , bez odobrenja UN-a:

Predsjednik George Bush: Vijeće Sigurnosti je obećavalo ozbiljne posljedice zbog Saddamove neposlušnosti.Obećanja koja damo moraju imati značenje. Kada kažemo ” ozbiljne posljedice“, zbog samoga mira - tih posljedica mora i biti. I zato je koalicija država u djelo provela pravedne zahtjeve svijeta.

Predsjednik Bush je potom kazao delegatima da su Afghanistan i Irak na putu da postanu slobodna društva - i dodao da je dužnost UN-a da u tome pomogne:

Predsjednik George Bush: Kao članice UN-a, mi svi imamo svoj ulog u tome da najnovije svjetske demokracije i uspiju... Svjetska Organizacija i njene članice moraju odgovoriti na zahtjev iračkoga premijera da mu se pomogne u izgradnji Iraka kao sigurnog, jedinstvenog i slobodnog. .. Možemo očekivati da teroristički napadi u Afghanistanu i Iraku eskaliraju kako se približavaju tamošnji izbori. Rad koji je pred nama je težak. Ali te poteškoće neće poremetiti naše uvjerenje da je budućnost tih zemalja - budućnost slobode. Pravi odgovor na problem nije povlačenje. Pravi odgovor je - pobijediti problem.

Govoreći o drugim važnim pitanjima, američki predsjednik je pozvao Izrael da sruši nedozovljena židovska naselja na palestinskim teritorijama,a palestinske lidere da prekinu za svagda veze s terorističkim organizacijama. Takodjer je pozvao Sudan da okonča podršku arapskim milicijama koje vrše nasilje nad crnim stanovništvom Darfura. Predsjednik Bush je ovaj puta predložio i formiranje tzv fonda za demokraciju, kojim bi se finansirali izbori u demokracijama u razvoju.

Predsjednik Bush se danas u New Yorku sastao sa privremenim iračkim premijerom Iyadom Alawijem; ovom je prilikom predsjendik Bush iračkom lideru kazao da Sjedinjene Države neće dozvoliti teroristima da im određuju sudbinu. Američki predsjednik se u toku dana treba sastati sa još trojicom lidera: japanskim premijerom Junichiro Koizumijem, afganistanskim predsjednikom Hamidom Karzaijem i pakistanskim predsjednikom Pervezom Musharafom. Ranije se predsjednik Bush sastao sa indijskim premijerom Manhomanom Singhom i generalnim sekretarom UN-a Kofi Ananom.

XS
SM
MD
LG